Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Szeléna
Szelénameghalt2023-07-28
bekerült:2017-03-17
honnan:Gyöngyösi gyepmesteri telep - Újhold Egyesület
faj:kutya
fajta:Yorkshire terrier kev.
ivar:szuka iv.
született:2014-03-03
szín:fekete-cser
szőr típus:szálkás
méret:kicsi
5 kg
leírás:Szeléna három oltással rendelkező, szívféreg-negatív, 2014 márciusa környékén születetett ivartalanított , valószínűleg szálkás tacskó és yorkie keverék kislány. Valóban, mindkét fajta tulajdonságait hordozza is. A Gyöngyösi Új Nap Egyesülettől került hozzánk, magasvemhesen, ami miatt segítségünket kérték.
Szeléna egy kutyahölgyemény, vagy inkább: delnő, domina, határozott elképzelésekkel a világról. Ahhoz, hogy a gyepmesteri telepről kistestű létére karcolás nélkül kerüljön ki, kellett is ez. Szeléna nem lacafacázik: aki bepróbálkozik , kiosztja keményen. Ha nem tetszik neki a fennforgás, kidülleszti a mellét, bicepszét és a szemét, és a renitens fölé magasodik: ilyenkor, mint némely békák, duplájára dagad. A produkció meg is teszi a hatását: a bűnös megsemmisül, és akkorára összehúzza magát, mint a hangya – vagy kap a füle közé.
Persze, ha nincs konfliktushelyzet, nincs háború. És nálunk jók a gyerekek, így Szeléna is sokat lágyult, nagy mértékben hasonult hozzájuk, de a problémakezelési metódus, ha probléma adódik, ismét felmerülhet.
Sokat változott, ahogy a körülményei is, és így a csaták helyett a kutyajátékokra koncentrál, megengedvén - időnként -, hogy a többiek is játsszanak. Egyrészt érdekes figyelnie, mit tudnak kihozni az adott játékból, másrészt jó játék kis idő után elvenni is tőlük a labdát, rágókát, egyebet.
Érdekes, hogy amennyire szereti a játékokat, annyira nem vesz részt a „testjátékokban”, mint fogócska-bujócska-birkózás. Ilyenkor a decens úrinő énje jön elő, és fotelból, karosszékből, figyeli az eseményeket. Alapjában nyugodt kutya, szeret elheverészni. A meleget utálja és rosszul viseli. Ilyenkor sétálni sem nagyon akar, pedig egyébként élvezi a sétákat, és profin megy a pórázon is már. A kánikulában azonban csak dögledezne a hűvösben.
Tacskó énjét meghazudtolóan nem ás a kertben. A lakásban sem rombol, kulturált. Házat őrizni szeretne ugyan, de lebeszélhető. Hamar megtanulta: ha üvölt, be kell mennie a kertből (pedig ő még nem szeretett volna) és randán néznek rá. Mivel szeretne kint maradni napozni, inkább csendben lesz.
Együttműködő, emberrel barátságos kislány. Egyértelműen társaslény, keresi a kutyák, de az ember társaságát is. Szert odabújni a szőrös, de a simabőrű társakhoz is. Imádja, ha beszélnek hozzá, programot csinálnak vele, új élmények érik.
Olyan családot keresünk neki, ahol ha kutyatársa lesz, az tudja kezelni Szeléna természetét: nem domináns, de nem is a bocs, hogy élek fajta, inkább diplomatikus, a helyzeteket élüket elvéve kezelni tudó kutyus, vagy az a típus, akiről minden lepereg. Nem minden kutyával barizik, ugyanis, és az összeveszés egy életre szól. Kicsi gyerek mellé nem adjuk, biztos, hogy nem jó ötlet, előfordulhat, hogy a játékokon veszekednének. Vele biztos nem lehet megmászni a Csomolungmát, ezért hiperaktív gazdik kíméljék. El várná viszont ember társától, hogy kötődjön hozzá, hűségesen szeresse, és szeretettel, gyengédséggel vegye körül, amikor már kutyacsoroszlya, őszül, roggyan, gyengül rosszul lát, akkor is, azaz nem csak egy kutyaéleten át, hanem a legvégén is, egészen a szivárványhídon átig.
Ha úgy érzed, tudod ezt nyújtani Szelénának, a 06 70 223 64 76-os számon vagy a kasznakata@gmail.com-on érdeklődhetsz. Hívásodat szeretettel várja, várjuk!
hely:Gyöngyöshalászi, panzió
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com