Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Nózi
Nózigazdira talált2017-07-30
bekerült:2017-05-23
honnan:Noé Állatotthontól átvéve
faj:kutya
fajta:Yorkshire terrier
ivar:kan iv.
született:2016-01-01
szín:acélkék-cser
szőr típus:félhosszú
méret:
2 kg
leírás:Nózi állatorvosi becslés szerint 2016 januárjában – szerintem október-novemberében – született 2,5 kg körüli, 3 oltással rendelkező, chipezett, ivartalanított, szívféreg –negatív yorkie keverék kisfiú.
Az eltérés a véleményünkben annak tudható be, hogy én vele élek: látom mozogni, hallom a kis gyerek-visítását, látom, hogyan játszik. Az orvosnak ezekre mindössze 5 perce van. Úgy gondolom: nekem van igazam 
Bármennyire is gyerek, Nózi szinte TÖKÉLETES. Nehéz bármit is írni arról, akinek nem nagyon vannak gikszerei – neki nincsenek -, szót fogad, behívható, illedelmes, kedves. Márpedig benne mindez megvan. Ezért is kapta a nevét a nagy elődről, a „nyugdíjasként” Nóziként elhíresült Józsiról, a drogkereső yorkieról. Nózikánk különleges minden szempontból: ha nagyon-nagyon-nagyon akarnék kötözködni, akkor annyi hibát találhatnák benne, hogy a hangja bántó. Merthogy még baba, és ezért nem ugat, hanem visít. Ez idővel elmúlik. Addig is, ha megtalálja vele az ember a hangot – és ez sem nehéz – nem mondom, hogy boldogan (ezt érzi talán a legnagyobb áldozatnak a szófogadással járó lemondások közül),abbahagyja az ugatást. Ha nem tenné, bizony, aláásná a jó viszont a szomszédokkal.
Eleme a játék, de még a játék során is együttműködő. Bár imád apportírozni, nem dübörgi le a többieket (igen, 2,5 kg-is lehet, különösen, ha a többi is annyi). Igyekszik csendben játszani, mert nálunk így kell. Nem mondom, hogy a plüssök belsejét nem nézi meg…. De igen, és megteszi ezt ahányszor csak lehetősége van rá. Mást azonban, mint a saját játékait, nem tesz tönkre. Azokat meg kibelezve is szereti, hisz ugyanúgy lehet hurcolni, dobálni őket, mint kövér korukban.
Imád bunyózni. A partner mérete mindegy. Nózi – akárcsak a nagy előd – nem egy szívbajos fajta. Egy szabadfogású birkózó világbajnok veszett el benne. A produkcióit látva néha eszembe jut: kár, hogy a kutyáknak nem írják ki. S mindezt teszi a képeken is látható, boldog kis vigyorral az arcán.
Az előéletéről semmit nem tudunk, egy biztos: a lelki egészségében nem tett kárt az, ami előttünk történt vele. Egy hét alatt boldog viháncoló kisfiú lett belőle nálunk.
Imád kergetőzni, vagy akárcsak a saját szórakoztatására is a kanyarokban, mint egy salakmotoros bedőlve, hatalmas vágtákat levágni. Az örömzenék mintájára örömvágták ezek.
Ezzel együtt hiperaktívnak a legkevésbé sem mondható. Mozog – s teszi mindezt örömmel – ha kint lehet a kertben; ha van hozzá partner, boldogan birkózik bármeddig, ám ha a többiek úgy döntenek: csendespihenő van, szép illedelmesen lefekszik. Szeret a falkában lenni, mindenkivel kedves, barátságos, szeretik is a többiek. Ritkán azonban igényli, hogy elvonulhasson, egyedül legyen.
Az embereket imádja. Különösen azokat, akiket ismer, s legfőképp, akik sétáltatni vagy játszani járnak hozzá, kitörő lelkesedéssel fogadja. Olyankor elszabadul a pokol, visong, az ember fejéig ugrik. Rettentően szereti, ha játszanak vagy foglalkoznak vele, dédelgetik, odabújhat a szeretteihez. Sokszor inkább a játékról is lemond, csak a gazdi mellett lehessen, míg az dolgozik.
Borzasztóan élvezi a sétákat. Hiába a hatalmas kert a közös mozgás lehetősége a haverokkal, a séták izgalma, az azok alatt begyűjthető új élmények kincsestárat jelentenek a számára. Mivel nagyon okos, a kutyaiskola nagyon élvezetes lenne neki, ahogy a vele iskolába járó gazdinak is.
Az evésben – bár a pocakját szereti – mértéktartó. Nagyobb, erőszakosabb kutya akár el is veheti tőle.
Olyan családot szeretnénk neki, ahol értékelni tudják, hogy ő különleges! Nem a „de jópofa” ( = jól kinéző) kiskutyát látják benne, hanem becsülik a különleges, kedves lényét, nem dísztárgynak szánják, hanem valóban családtagnak, akit imádnak. Nózin nincsenek vadhajtások, amiket nyesegetni kell, őt szimplán meg kell őrizni ilyen tündérgyereknek, amilyen, és okosítani, mert a kutyatudományt issza, mint a spongya.
Nagyon jó lenne, ha lenne kutyatársa, mert a pajtik társaságát nagyon szereti. Semmiképpen ne legyen azonban domináns, lehengerlő alkat, mert egy ilyen társ Nózit agyonnyomja. Hasonlóan finom lelkületű ám egyúttal vagány gyereknek ő lehetne az igazi barát. Ha a gazdi munkahelye kutyabarát, ezen Nózi biztos nem változtatna: örömmel menne és a cég sem szívná vissza miatta a kutyabeviteli engedélyt. Háromgenerációs családba (egyedül időseknek NEM!) szintén kiválóan beilleszkedhet. Várja azt, aki ugyan úgy szeretné őt, ahogy csupa melegség kis kutyaszívével ő szereti a környezetében élő embereket.
Nóziról érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76-os telefonszámon vagy a 06 70 619 06 96-os telefonszámon és bemutatkozó levéllel a kasznakata@gmail.com e-mail címen
videókhttps://youtu.be/BCdZ8GpAzFU
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com