Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Badlo
Badlogazdira talált2018-08-26
bekerült:2017-10-24
honnan:IX. kerület
faj:kutya
fajta:Si-cu kev.
ivar:hím
született:2008-01-01
szín:beige-fehér
szőr típus:hosszú
méret:kicsi
7 kg
leírás:https://youtu.be/gVXMqNXfo3s
https://youtu.be/sHviRacvoHs
https://youtu.be/RFW3EcpfkVI
https://youtu.be/chUo9WrECA8

Badlo 2008 januárjában született, ivartalanított, szívféreg negatív si-cu keverék kisfiú, aki 2017 októberében került gondozásunkba.
Az előéletéről annyit tudunk, hogy gazdája az illatos útról fogadta örökbe, még kölyökként. Hozzánk meglehetősen elhanyagoltan került: nagyon sovány volt, karmai legalább 6 cm hosszúak, mindkét szemét azonnal műteni kellett harmadik szemhéj előreesés miatt, és diónyi köldöksérve is kiskora óta várta a befoltozást. A chipregisztrációban szereplő személyt kétszer is tértivevényesen kiértesítettük, nem reagált, így jogát a kutyára a 90 nap elteltével elvesztette.
Badlo lassabban tért testileg magához, hamarabb lelkileg – utóbbi talán a sok, barátságos kutya társaságának köszönhetően nagyon gyorsan ment. A kötelező körök (két hét figyelő üzemmód után, amikor csak leste, mik a szokások, meg az eljárás nálunk, miért jár dicséret, miért szidás) igen gyorsan kibontakozott. Pályafutását a csapaton belül szexuális ragadozóként kezdte volna - ha hagyjuk. Hozzáteszem, azért az udvarlásnak megadta a módját: bókolt, dürrögött, felfújta a mellyét, mint a búgógalamb és mindegyik kiválasztottjához - legtöbbször annak nagy bánatára – kitartóan ragaszkodott. Aztán egyszer csak elhagyta, pedig még bőven az ivartalanítás előtt állt.
Sokszor elgondolkozom, hogy élhetett korábban: nagyon szeret a kertben kóricálni, sétálni, hosszas igénybejelentéseket kinyilatkoztatásokat tesz – szó szerint beszél, magyaráz (sikoltozik, nyünnyög, nyögdécsel, trillázik, vakkantgat ugat), és mivel az ember nem annyira okos, hogy a szóból értsen, a neki kirendelt kiszolgáló személyzet (igen, a kulcsszó: személyzet) okulására el is táncolja mit szeretne. Rendkívül árnyaltan beszél, úgy a kifejezésmódot, mind a decibelt illetően, a suttogástól a dobberman öblösítésen, türelmetlen vakogáson át egész a koloratúr szopránig. És a kiszolgálással általában elégedetlen. A házvezetőnő nem nyitja elég gyorsan az ajtót, nem főzi meg elég hamar az ételt, a tálalásban pedig…. abban pláne lassú lúzer. A kajaária a napi rutin elmaradhatatlan része.
Az esti étkezésnél érdekeit igen határozottan és nagyon jól hallhatóan képviseli.
Amennyire beszélget a vele lakó humanoiddal, annyira nem kéri a simogatást. Ez nem azt jelenti, hogy nem szereti az embert. Hogyne szeretné! Hasznos jószág az, elvégre! Ugyanakkor a vele együtt töltött idő alatt minden nap kért vacsorát, egyszer sem eddig simit (pontosítok: ma először, négy hónap után, amikor rájött a sebápolás után jobb a közérzete). Ez az előzményeiről azt gondolom sokat elmond. Megtanulta, mi az ember kényelme – szobatiszta, szépen ment az első pillanattól a pórázon, nem rombol – ám cserébe kiköveteli a sajátját (IDŐBEN legyen vacsora, különben áriázik a gáztüzhelynek vagy a hűtőszekrénynek), de ez inkább egy deal, egy üzlet, semmint szeretetteli együttlét. Valószínű, hogy „csak úgy volt” a gazdájának, mert egy kutya: KÖLL, de az alapvető jogaira is (kaja, pisilési lehetőség, engedj be!) figyelmeztetnie kellett. Ha ölbe veszik, fésülik, szeretgetik, szemmel láthatóan meglepődik.
Badlo nemcsak pocak, kényelemfüggő is. Mindig megtalálja és fegyveres vita nélkül meg is szerzi a legjobb, legpuhább, legmagasabb, a placc belátását lehetővé tévő helyet.
Ne szépítsük: kicsit hisztis. Ha azonban látja, túllőtt a célon, őrült bohóckodásba kezd, és a bohóckodás aránya a hisztihez képest határozottan javuló arányt mutat. Murphy-törvény: természetesen a leghisztisebb (ő) lett allergiás a műtéti ragasztóra. Az eredmény: egyférfi-náthának megfelelően drámai, Wágner-előadáshoz hasonló hangulatú hét volt. De túlélte. És jócskán túl szeretné a következő száz évet is, mert hihetetlenül életvidám és igen jó kondiban lévő krapek lett őkelméből.
A kerti bunyóknál, hancúrnál, fogócskában lepipálja az 1-3 éveseket, agilis, dinamikus. A lakásban, érdekes, nem játszik, és egyáltalán nem foglalkozik velük, mintha üvegből lennének.
De nagyon szeret egy kényelmes kosárból csak nézegetni is a szabadon. Olyan hosszasan eltesz-vesz, hogy külön figyelni kell, nehogy éjszakára kint felejtse magát.
A többi kutyával jóban van. Ha már övé a magasles, nem irigy, másokat is odaenged. A falkán belül intenzív, harsány személyiség és nagyon játékos. Bár a kora biztos, energiaszintje, vitalitása egy fele annyi idős kutyának is becsületére válna. Semmilyen betegsége nincs.
Badlo jellemzését két hete kezdtem el írni. Szándékosan nem átírom, a végén jelzem inkább a változásokat, tanulságos ugyanis: mára egy játékos és mégis szófogadó csapattaggal gazdagodtunk a személyében. Megértette: nem jó pont, ha követelőzik, sürget, és egyre jobban élvezi a többiek társaságát. Ha kint van a kertben mindenféle játékot talál ki velük (ellopja a kitett takarót, és azzal kötélhúz, vagy csak „lobogtatja”, kilopja a fagyos répát a raktárból és eltáncolja a többieknek hogy a kergetőzés közben azt kellene elvenni tőle, azaz rendkívül kreatív lett a játékban, és ő az, aki a falka többi tagját a játékba ügyesen belevonja. Hívásra már bejön, legtöbbször első szóra. Imád sétálni.
Bár nem fiatal, aktív sokat mozgó, a kutyával kommunikálni tudó gazdát keresünk neki, lehetőleg kutyatárssal. A családban a gyerekeknek is (5+) jó barátja lenne. Jó lenne, ha a gazdi kertes házban lakna, ahol Badlo tetszése szerint kint lehet, mert nagyon igényli – de csak úgy, hogy az első jelzésre aztán bemehet, hogy elfoglalja bent a kosarát.
Badlóról érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76-os telefonszámon
videókhttps://youtu.be/kbwu54fhgMk
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com