Állat és Ember - Kutyakötelesség klub

Kutyakötelesség klub


2012-04-14 - Kutyakötelesség - Tapsifül klub-foglalkozás
 

Egy kedves kiskutyaként barátkozó, szimatoló, szabadon sétáló nyuszi fogadta a gyerekket ezen a foglalkozáson, mely a "Tapsifül" nevet viselte.
Látszott, hogy a téma - Húsvét, nyuszi - nem hagyja hidegen a nagyérdeműt, hiszen nagyon sok család jött a foglalkozásra.
A téma előadójától megtudhattuk, hogy a nyuszi ideális kedvenc, kellő törődéssel szobatisztaságra is szoktatható, mi több, éppen úgy tanítható, akár a játékos sportra, az agility-re is, mint egy kutyus. A bundájukra kifejezetten kényes, tiszta állatok, akik képesek naponta több órát eltölteni szőrzetük ápolásával, és számukra is fontos, hogy ne unatkozzanak, jó szociális kapcsolatokat alakíthassanak ki.
De olyan prózaibb tudnivalókkal is gazdagodhatott, aki figyelt, hogy a nyusziknak nagyon fontos a fogaik rendszeres koptatása, ehhez szárazkenyér darabkát, biztosan nem permetezett, egészséges gyümölcs, vagy pl. hárs, bükk, nyír, kőris ágakat adhatunk neki. A fő tápláléka a széna, zab, (nyúltáp) e mellett, 3-4 hónapos koruktól ehetnek zöldséget, gyümölcsöt, például répát, almát, de akár epret, körtét is. A narancs héja viszont mérgező számukra, csak úgy, mint számos gyümölcs magja: ezeket mindig el kell távolítani. A nyuszikra különben számos betegség leselkedik, ezért fontos őket rendszeresen oltatni, s orvosi kontroll vizsgálatra vinni. Egy nyuszi várható „élettartama” egyébként jó tartási körülmények mellett, ritkább esetben akár 10-12 év is lehet, de 6-8 éves korral minimum kalkulálhatunk
A népi kalendáriumban Szentgyörgy haváról, Húsvétról, a jeles napok keretében a Föld napjáról esett szó. A felelős állattartásról szóló blokkban ezúttal a kedvencek mozgásigényéről, és annak kielégítéséről szerezhettek hasznos tudnivalókat a jelenlévők.

Természetesen nem maradhatott el a kreatív foglalkozás sem: ennek keretében most nyuszis képeslapot készíthettek a gyerekek.

plakát: klub_2012_04.jpg



külső képtár: http://gallery.site.hu/u/kasznakati/egyesuleti_kepek/kutyakotelesseg_tapsiful_20...