Állat és Ember - Állataink egészsége

Állataink egészsége


Amit az oltásokról tudnod kell
 

Ajánlott oltási program kutyáknak:

Az, hogy kutyádnak, milyen oltásokra van szüksége, nagyban függ attól, honnan, hogyan és milyen életkorban kerül hozzád.

Kölyök-kutyák:
A beadandó oltásokat befolyásolja a környezet, és sok egyéb tényező, de állatorvosod tudja legjobban, hogy az adott környéken mely fertőzések fordulnak elő leggyakrabban, mi ellen kellene megvédeni a kiskutyát, érdemes tehát hallgatni a véleményére.

Az oltási programot az első oltáskor célszerű az állatorvossal megbeszélni, és a javasolt oltási időpontokat emlékeztetőként az oltási könyvbe ceruzával beírni, az egyes oltások közé pedig féreghajtásokat beiktatni.

Fontos tudnod, hogy két oltás között 2 hétnek kell eltelnie, és köztük ajánlatos félidőben féreghajtani!

Válts cipőt, ruhát és moss kezet, mielőtt az oltatlan kicsi(k)hez bemennél vagy hozzáérnél! Nagyon fontos: ha oltatni viszed a kicsi(ke)t, a teljes védettség kialakulásáig, NE TEDD LE Ő(KE)T A RENDELŐBEN, ÉS NE ENGEDD, HOGY MÁS KUTYÁKKAL ÖSSZESZAGOLJONJANAK!

Sétáltatni, az utcára vinni a kiskutyát leghamarabb a veszettség oltás beadásától számított két hét eltelte után szabad!

Ha a kiskutya nálad születik:

A kiskutyák legjobb immunizálása 8 hetes korig az anyatej. Ha az anyának bőségesen van teje, akár még egy kicsit várhatsz is az oltások megkezdésével. Fontos azonban biztosítani a kicsiknek a fertőzések elkerülése érdekében legbiztonságosabb környezetet. Nem célszerű, hogy a kertből, lakásból az utcára kijáró más, felnőtt állattal érintkezzenek, és a mamakutya emlőit, lábát, ha kényszerűségből - mert nem kertes házban lakik - kijár, lemosni, mielőtt a kicsikhez visszamegy.

Ha a kiskutyát veszed:

Feltétlenül ellenőrízd a kiskutya oltásait! Ne hozz el olyan kicsit, aki minimum 3 oltást még nem kapott meg, és utolsó oltása óta nem telt még el két hét! Ne hozz el olyan állatot, aki levert, aluszékony, keveset mozog! Az egészséges kölyök eleven! Nincs annál szomorúbb, mint ha az örömmel és szeretettel várt kis élet más hanyagsága miatt a kezed között pusztul el, arról nem beszélve, hogy a parvo vírus környezetedben minimálisan fél évig, mások szerint akár évekig is túlél, így - ha újabb kölyköt hoznál haza, nagyon nagy valószínűséggel ő is megfertőződik.

10-12 hetes koráig jobb, ha a kicsi a mamakutya mellett marad! Ha a kiskutyát vetted, célszerű 24 órán belül felkeresni veled a rendelőt, megvizsgáltatni és oltási programját megbeszélni!

Ugyan azokat a higiéniai óvintézkedéseket kell betartanod, mint az otthon született kölyköknél. Első sétára a veszettség oltás beadását követő két hét eltelte után mehet.

Ha a kiskutyát találod:

Lehetőleg, még mielőtt hazavinnéd, keresd fel vele a rendelőt. Előfordulhat ugyanis, hogy elveszett, keresik, és chipezett. Ilyenkor a regisztrált chip alapján azonnal hazajuttatható. A kiskutya életkorának megállapítása az orvos feladata! Ennek alapján tud tanácsokat adni neked a táplálással, féreghajtással, oltásokkal kapcsolatban. Ha kölyök 6 hetesnél fiatalabb, nem oltható még! Fontos viszont, hogy tudd, nem beteg-e, valamint hogy elkezd a féreghajtást!

Alapimmunizálás: minden kutyának ajánlott védőoltások.

. 7-8 hetes korban Parvovírusos bélgyulladás elleni oltás.

. 9-10 hetes korban kutya kombinált oltás (kutya parvovírus, szopornyica, kennelköhögés, fertőző májgyulladás, leptospirózis).

. 11-12 hetes korban Parvovírusos bélgyulladás elleni oltás.

. 13-14 hetes korban kutya kombinált oltás.

. 15-16 hetes korban veszettség elleni oltás.

. 6 hónapon belül veszettség elleni oltás ismétlése.

Jobszabályi kötelezettséged:

Minden három hónapnál idősebb eb veszettség elleni immunizálása kötelező, minden 3 hónapos kort elért kutya esetében az első oltást 30 napon belül monovalens (egy komponensű) vakcinával a el kell végeztetni, ezt az oltást 6 hónapon belül kötelezően meg kell ismételtetni, szintén monovalens vakcinával. A magyar jogszabályok alapján a veszettség elleni védőoltás 365 naptári napig érvényes, ezért az ebek vakcinázását legkésőbb minden 364. ismételni kell. Minden évben a veszettség elleni immunizálás alkalmával a kutyákat széles hatásspektrumú féregtelenítő készítménnyel kezelni kell.

(411997. (V. 28.) FM rendelet az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról 1. számú melléklet )

Ha kutyádat nem oltattad, vagy az oltás megtörténtét nem tudod oltási könyvvel igazolni, ha kutyád harap, komoly következményekre számíthatsz!

A tömegközlekedési eszközökön a jegyellenőr kérheti, hogy veled utazó kutyád oltási könyvét mutasd be! Ha nem tudod, kizárhat az utazásból!

Az alapimmunizáláson felül ajánlott oltások, egyedi elbírálás alapján:

. 17-18 hetes korban Lyme-kór elleni oltás a Lyme-kór szempontjából veszélyeztetett területen élő kutyák számára ajánlott.

. Lyme-kór elleni oltás ismétlése 2-3 hét múlva.

. Bőrgombásság: egyedi elbírálás alapján, függően a tartási körülményektől és a fertőzések előfordulásának gyakoriságátólajánlható. Megelőzés és gyógykezelés céljából egyaránt alkalmazható 8 hetes életkortól.

Ha a fenti oltásokat évente, rendszeresen megismételteted, az immunitás fenntartható.

Mely betegségek ellen nyújt védelmet a kombinált oltás?

- parvo

- fertőző májgyulladás

- szopornica,

- leptopsirózis

Felnőtt kutyák oltásai:

A veszettség oltás beadatása évenkénti kötelezettséged. A kombinált oltás beadatása viszont érdeked. Költsége eltörpül a kialakult - és sokszor sikeresen nem kezelhető - betegség okozta költségek mellett.

A kölyökkorban beadott egyszeri oltás az éves emlékeztető oltások nélkül nem biztos védelem, hiszen egyetlen vakcina-gyártó nem vállal - de nem is vállalhat - 100%-os garanciát a vakcina hatásosságára. Ez csak az ismétlések révén remélhető.

Ha menhelyről vagy állatvédő szervezettől fogadsz örökbe, az új családtagot oltási könyvvel és minimálisan veszettség-oltással kell, hogy kiadják neked! Ennek, és a féregtelenítésnek a megtörténtét feltétlenül ellenőrizd!

Idős kutyák oltása:

Tévhit, hogy az idős kutyákat nem kell, vagy nem szabad évente oltani. Az idős állatok természetes ellenállóképessége az öregedéssel és az esetleges szervi bajokkal szemben gyengül, szervezetük nehezebben tud védekezni a fertőzésekkel szemben, ezért oltásuk mindaddig, míg komolyabb egészségi problémájuk, mely miatt életük csak rövid ideig tart majd, feltétlenül javasolt!

Ki oltható?

Nem oltható a beteg, lázas és szoptató állat! Tilos az állatot oltatni antibiotiumok szedésével egyidejűleg, és ha rendszeresen gyógyszert szed, ezt is feltétlenül mondanod kell!

Egyszerre, vagy külön?

A veszettség és kombinált oltást célszerű külön-külön beadatni, különösen fiatal állatok esetén, így a szervezetet egyszerre érő terhelés nem olyan nagy, és az esetleges oltási reakció is egyértelműen egy adott oltáshoz (oltóanyaghoz, gyártóhoz, márkához) köthető, melyet a jövőben így feltétlenül kerülni lehet és kell is!

Oltási reakció:

Az oltási reakciók ritkák és közülük a leggyakoribbak enyhe lezajlásúak. Általában néhány órán belül a védőoltás beadása után kezdődnek, esetleg néhány napon belül és legfeljebb néhány napig tartanak. A tünetek:

- viszketés, érzékenység a vakcina beadásának helyén ,

- kicsi, tömött, nem fájdalmas duzzanat

- a pofa és a szemhéjak vizenyős duzzanata

- csökkent étvágy és aktivitás

- enyhe láz

A fentieknél is sokkal ritkábban fordul elő súlyos oltási reakció. Ezek általában allergiás eredetűek és az oltás beadását követő néhány perc - egy órán belül jelentkeznek. Minden mellékhatást azonnal kezeltetni kell.!

Az esetleges nemkívánatos oltási reakciók miatt nem indokolt a védőoltások elhagyása.

Feltétlenül szólj, ha ilyen reakció előfordult már kutyád múltjában, mert ennek ismeretében más oltóanyag használatával vagy a védőoltás beadásával egyidőben végzett megelőző kezeléssel a mellékhatás kockázata csökkenthető. Emellett ismertetni kell a kutyánál tapasztalt egyéb problémákat, a korábbi súlyosabb megbetegedéseket és a fennálló gyógykezeléseket is.