Állat és Ember - Felelős állattartás

Felelős állattartás


Chip, nyakörv, biléta - gondolatok egy elvesztésről
 

Gondolatok egy elveszésről – chip, biléta és sok minden más

Az alábbi gondolatmenetet – legjobb tanító annak, aki képes tanulni – valós történet indította.
A leggondosabb gazdi mellett is kislisszolhat a kutya, vagy kislisszolhatnak, ha többen vannak, a kutyák.
Ez történt egyik ismerősünknél is.
Húzod ki a kukát, ebed meg rést talál a védelemben….. kapsz az egyik után és kint van már a másik is. Futsz utánuk – helytelenül – ők azt hiszik, játszol és visszaröhögnek rád. Ez az utolsó kép, ami megmarad benned: a kutyád teli pofával röhög, hogy lilul a fejed, boldog, mert anya/apa játszik vele, majd eltűnik a sarkon.

„Majd te megoldod” – nem kérsz segítséget. És a kutya nincs meg. A kőr meg, amiben így keresned kell, egyre nő. Hiszen közben mozog.

Január 1-jétől kötelező a kutyák chipezése. Chipezteti is – helyesen – aki ki tudja fizetni. Aki nem, igyekszik lapítani, hogy ne büntessék a számára megfizethetetlen összeg miatt – nyugdíjas, munkanélküli, a számlák így is egyre csak sokasodnak.

A kutya meg csak megy, megy…. Először még élvezi, hogy milyen ügyes, poénos volt. Aztán elbizonytalanodik, de túl messze jutott, nem ismeri az utat, idegen emberek, szagok, házak, kezd félelmetessé válni a kaland.

A magyar ember azt hiszi, a bajt máááááááásnak találták ki. Te lehet, hogy beteg leszel a cigarettától, na de őőőőő……… ő nem.
„Természetesen” nem tesz nyakörvet bilétával a kutyájára otthon. Mert tőle nem fog megszökni. Ő vigyáz.
Aztán, mikor megszökött, verheti a falba a fejét, semmin nem változtat.
Amúgy is, chipes a kutya. Ő csak ül otthon, szépen, természetesen aggódik, esetleg rohangál is, mint pók a falon és keresi. De téveszméje, hogy maaaaajd „valaki”…

Csak egy dologgal nem számol: a magyar ember szeret „kimaradni” a helyzetekből. Az esetek többségében nem szól rá a feleségét/gyerekét verő, agresszív emberre, nem viszi haza a segítséget kérő kutyát, mert „jobb ezekből a dolgokból kimaradni”. „még a végén a nyakán marad.” Ha meg már nyakon fogja – tudja, érzi – valahol a felelőssége lesz. Akkor már rosszabb érzés kidobni, sintértelepre vinni. Az esetek nagy hányadában tehát nem csinál semmit. A chipnek ugyanis, melyben ott röhög a gazdi elérhetősége, nincs látható, külső jele.

Látható, külső jelet ad viszont a nyakörv, rajta biléta a gazda adataival, vagy uram bocsá, a felirattal „chipezett”.
Így már a megtaláló nagyobb esélyt lát, hogy a nem kívánt terhet pár órán, esetleg napon belül happy end-del lerakhatja magáról, mert valljuk be, egy kutyát a sintértelepre belökdösni nem sokaknak lehet felemelő élmény.

A két kutya az utcán. Második napja. Hiába ápolt, jól tartott kutyák, az ápoltság a latyakban lemállik, kezdenek mama kedvencéből gyanús, büdös „dögökké” átalakulni. – Jaj, nem kapok el tőle valamit?

Három nap után az egyiket – valószínű, nem csak egy embertől kért segítséget – megszánja valaki. Nem tudja tovább nézni, hogy a rövid szőrű kutya reszket a hidegben, és egy napja nem tágít. Nyakon fogja, beviszi a rendelőbe, s lőn csoda. Vajon hányan hezitáltak időközben: vigyem, megnézessem, vagy fordítsam el a fejem?
Ő happy end. Boldogan rohannak érte.

A másik sehol.
Mi van vele? Miért váltak külön? Baja esett?
Félelmek, gondolatok, jogos önvád.

Öt nap múlva telefon. Megvan ő is, de elütötték. Nem halálos, ám azonnali szemműtétre van szüksége, látása így is károsodni fog. Karácsony… nincs pénz, még is meg kell műttetni, hiszen családtag.
A kutya halálosan kimerült, 5 nap alatt éveket öregedett..... három falatonként lehet csak etetni, naponta ötször.
Az első – állapot-konzerváló – műtét után lehet, még egy kell.

Vonja meg ki-ki a mérleget.
Kellett ez?

Kutyádról akkor gondoskodsz megfelelően, ha chipezteted, ÉS látható azonosító jelzéssel (nyakörv, biléta) is ellátod.

A kettő tesz ki egy egészet.
A két állat a chip-leolvasástól számított egy órán belül otthon lehetett. A leolvastatásig azonban három illetve öt nap telt el.

Köszönjük a megtalálóknak, hogy elég bátrak voltak ahhoz, hogy emberségesek legyenek, és a Budafoki Állatgyógyászati Központ munkatársainak a segítséget. Mindkét esetben ők segítettek az elveszett állatokat hazajuttatni!