Állat és Ember - Kutyakötelesség klub

Kutyakötelesség klub


2013-02-23 - A hallgatag halak
 

„A hallgatag halak”



Időpont: 2013.február 23., szombat 10-13 óráig

Helyszín: Pestújhelyi Közösségi Ház, 1158 Budapest, Szűcs István u. 45.

Ismerjük meg: Az akváriumi halak – Hogyan válasszunk akváriumot? Milyen halakat tartson egy kezdő akvarista? Miért fontos a víz hőmérséklete, tisztasága?
Előadó: Lovass Éva, szakújságíró

Kutyás sportok: a Dog Dancing

Kutyabaj: ivarszervek, ivartalanítás – Miért van szükség az ivartalanításra? Milyen tévhitek élnek ezzel kapcsolatban? Miért jó, ha minél több kutyát, macskát ivartalanítanak?

Kézműves-műhely – Miniakvárium készítése tejesdobozból


Beszámoló: Bár kevesebben voltunk a megszokottnál - ma volt a farsangi gála délután a PeKH-ben - nagyon-nagyon jó volt a mai klubnap, sajnálhatja, aki nem tudott eljönni!
Hálás köszönet Lovass Éva szakújságírónak, aki a tavalyi, macskákról szóló előadása után ma is brillírozott. Éva a szokásos, magával ragadó, egyszerű, mégis választékos stílusában nagyon jó érzékkel emelte ki mindazt, amire első nekifutásból valaki, aki az akvarisztikával inkább csak kacérkodik még, nem gondol. Hiába volt rengeteg az információ, az előadás világos szerkezete miatt végig élvezetes és magával ragadó volt: segített ráéreznünk, hogy az akvárium a "világ kicsiben", egy önálló ökorendszer, amelynek egyensúlyát lehetőleg magának kell biztosítania. Ez lehetséges is átgondolt tervezéssel. Nem jó, ha megerőszakolni kell a természetet, és egy akvárium csak sok-sok rásegítéssel életképes. Szó volt arról, melyek azok a halak, amelyekkel a kezdő is kísérletezhet, milyen fajok tarthatók együtt, az egyes fajok, milyen növényzetet igényelnek, mik az akvárium alapvető felszerelései, milyen vízre van szükségük a halaknak, hogyan kell megtervezni az akváriumot, és mik a betartandó állatvédelmi előírások. Utána Éva az egyes fajokat mutatta be részletesebben.
Meglepetésvendégünk is volt, nem is egy, kettő: Kovács Mariann és kutyája Zorra, dogdancing és fritzbi versenyzők, európai bajnokság bronzérmesek. Ha valaki nem ismerné meg őket: ők az idei "címlaplányaink", vagy inkább címlapmancsaink, a tavaly májusi I. "Állat és Ember" Lucky Dip Dog Dancing versenyen készült képükkel ők a 2013-as kártyanaptárunk szereplői.
Marian és Zorra bemutatott egy koreográfiát, majd Mariann mesélt a sportágról és bemutatta, hogyan lehet trükköket betanítani. Elmondta, mindkét kutyája mentett kutya, az európai bajnokság bronzérmese is. A trükk-oktatásnál a kísérleti alany Bátor volt, aki az eminensnél is eminensebb volt. Utána a gyerekek is kipróbálták a trükk-tanítást a számukra szinte idegen kutyával. Olyan jól ment, hogy a második körben a próbában részt nem vevők sorban egy-egy trükk végrehajtását rendelhették meg a bátor jelentkezőktől és Bátortól. Hihetetlen, de Bátor olyan ügyes volt, hogy Olivér egy három elemből álló trükksorozatot is be tudott mutatni vele.
Kutyák, gyerekek annyira ügyesek voltak, hogy bizony, sem a táncprodukcióról, sem a "kísérletről" nincs egyetlen kép sem, mert a fotós is tátott szájjal bámult... lesz viszont film a XV. kerületi kábeltévé jóvoltából.
Beszélgettünk az ivartalanításról, miért szükséges, és a kóborcicákon keresztül gyakorlati példán keresztül értették meg a gyerekek: mennyi szenvedést kivált ez a műtét.
Végül pedig Bergendi Zsuzsa vezetésével a csapat papírakváriumot készített. Jól éreztük magunkat!