Állat és Ember - Kutyakötelesség klub

Kutyakötelesség klub


2013-03-23 - A galamb - galambfajták és a rákospalotai galambászat
 

Időpont: 2013. március 23-án, 10 órakor

Ismerjük meg - galambok
Tudtátok, hogy Rákospalotán van az ország legrégebbi galambtenyésztő egyesülete, az idén 100 éves B15 Testvériség Galambtenyésztő Egyesület? Az egyesülettől Hajducsek János tart vetített képes beszélgető-előadást sport-, posta-, hús- és díszgalambokról, és galambokat is hoz vendégségbe!

Kutyavilág - élősködők
Még a legféltettebb, legjobban ápolt kedvencünk is "otthont adhat" különböző külső és belső apróságoknak, mint a kullancsok, bolhák, bélférgek. Hogyan ismerhetjük fel a bajt és mit tehetünk ellene?

Kreatív műhely
Közkívánatra újra gyöngyözés! Ezúttal a gyöngyszövést tanítjuk meg, természetesen madaras mintával.

Várunk szeretettel! A részvétel ingyenes!

Beszámoló: Csak magamat ismételgethetem. Az előadást vállaló Hajducsek Jánosnak köszönhetően ma felnőtt-gyerek bepillanthatott egy olyan világba, amely titokzatos és az átlagembernek nem hozzáférhető. János már 1965-ben elkötelezett galambász volt, még laikusnak is láthatóan hihetetlen tudást halmozott fel. Mesélt a dísz-, hús és postagalambokról, rengeteg képpel illusztrálva a látottakat, és hat különböző fajtához tartozó postagalambot is hozott, akiket az előadás végén megröptetett a gyerekekkel. Ki gondolta volna, hogy egy postagalamb képes kevesebb, mint 24 óra alatt lerepülni a Barcelona-Budapest távot? Pedig igazolt tény! Mesélt arról, hogyan tájékozódnak a galambok, milyen szempontok alapján választanak a tenyésztők párokat, hogyan kell etetni, gyógyszerezni a galambokat, hogy erősek, egészségesek és ellenállók legyenek. Videót mutatott a pergőgalambokról, és számtalan egyéb izgalmas dologról beszélt.
Rákospalotán régi hagyomány a galambászat, és a kerületiek büszkék rá: a galambász egyesület 2012-ben volt kereken száz éves.
A galambok után a következő téma a kutyák külső és belső élősködői voltak: mik a jelek, hogyan lehet megelőzni, vagy ha megtörtént a baj, mik a teendők. Érintőlegesen a téma más sokszor előkerült, így a gyerekek nagyon ügyesek voltak, nagyon sok minden tudtak, de nem lehet eleget ismételni, mennyire fontos az állat, de az ember szempontjából is a megelőzés!
Végül pedig a kreatív foglalkozáson a gyerekekkel nagyon komoly fába vágtuk a fejszét: gyöngyszövőszéken gyöngykarkötőt készítettünk, ki-ki a saját tervezésű mintával. Ehhez egy ülés kevés is volt, így csütörtökön műsoron kívüli klubfoglalkozás keretében folytatják a lányok Zsuzsával.