Állat és Ember - Kutyakötelesség klub

Kutyakötelesség klub


2013-09-07 - Változó világ - változó állatok
 

Helye: Pestújhelyi Közösségi Ház (Bp. XV. ker. Szűcs István u. 45

Ebben a félévben a Föld, és ennek következtében a fauna változásai a központi témánk. Olyan kérdésekről beszélünk, mint éghajlat, éghajlatváltozások, evolúció, kihaló fajok, változó fajok, azaz mint az evolúció példája, hogy alkalmazkodnak a különböző állatfajok a megváltozott körülményekhez, biológiai lábnyom, fenntartható élet? - Mi lesz veled, emberke?

Régvolt idők állatai: A dinoszauruszok

Természetes környezetben: Mi kerül a szemetesbe

Kutya-gazdi tanoda: Praktikus tanácsok a mindennapi kutyatartáshoz

Kézműves műhely: Papírcsíkból őslénypark: új technikánk a quilling

Kutyatár: Az állatos témájú könyvek tárházából válogatunk.

Beszámoló: A mézesmadzag természetesen a Tyrannosaurus Rex volt, de a méltán híres állat mögé gonosz módon igyekeztünk becsempészni némi általános (ennélfogva unalmas) tudást is. Mert kevesen gondolnak rá, hogy az élővilág bizony „magától” is változik, fajok halnak ki és újak jelennek meg – mindez természetes folyamat. De azt is látnunk kell (és ez az egyik legfontosabb mondanivalója a mostani félévnek), hogy a természetes változás mennyivel lassabb és szervesebb, mint a civilizáció hozta durva beavatkozások. Így hát adta magát, hogy először az ember előtti időkről, régi korok immár kihalt fajairól legyen szó – reflektorfényben természetesen a dinoszauruszokkal (mi mással).

Vetített előadásunk tehát a dinókról szólt, akikről meglepően sokat tud már a tudomány – ahhoz képest, hogy milyen rég éltek, és milyen kevés nyomot hagytak maguk után. De ki gondolta volna, hogy magyar dinoszaurusz is létezik? (Nem piros-fehér-zöld tollazata miatt magyar, hanem mert maradványainak lelőhelye hazánk területén van.) És tudta azt, hogy sok faj, amit „dinónak” sorol be a közvélemény, tudományos szempontból nem is dinoszaurusz :) ?

Felüdülésként és visszatérve a jelenbe, a kutya-gazda tanoda is megnyitotta kapuit: nagyon hasznos, és sajnos nagyon kevéssé közismert tényeket tudtunk meg a felszerelés alapvető fontosságú részéről, a nyakörvről, pórázról és hámról. Mert még az is fontos lehet, milyen típusú az a hám, amit a kutyára adok… Szabadulóművész ebeknél különösen. Mint ahogy a nyakörvénél sem szabad beleesni a csapdába, és a külcsín oltárán feláldozni a belbecset, vagyis a biztonságot. (Dalma)



plakát: pl_-_dinoszaurusz.jpg