Állat és Ember - Yorkie fajtamentés

Yorkie fajtamentés


2014-01-16 - Michuko
 

2005-ben született ivartalanított kislány kutyus.
Szaporító kutya lehetett, aki mikor már nem tudott szülni, nem kellett.
Nagyon érdekes jellemű kutyus: mintha két lénye lenne. Az egyik játékos, barátságos, a másik visszahúzódó félős. Igazán soha nem tudni, melyik jön elő.
Amikor épp nincs kedve társasághoz – ez a gyakoribb – behúzódik kuckózni a fürdőszobába. Jószerével úgy kell kipiszkálni onnan, hogy azért levegőzni, pisilni kimenjen, napokat is ellenne ott.
Máskor lasszóval kell bevadászni a kertből és kőkeményen házat őriz: minden zajra harciasan beleáll az ugatásba és „védi a portát”.
A vele együtt élő kutyákkal ugyan ilyen a viszonya: mikor játszik, mikor virtuskodik velük, utóbbit terrierhez méltó vehemenciával. Magánál kisebb kutya – pl. miniyorkie – mellé épp ezért nem mehet, pankrációban ugyanis hosszú lábaival igen jó, és a fogát sem fél használni.
Mikor az ember elkönyvelné, hogy egyedüli kutyának való inkább, akkor pedig szívből jövő hatalmas nagyot játszik – de inkább magánál valamivel nagyobb kutyákkal.
A legnagyobb begubódzásból is – mint a harci mén a trombitaszóra – magához tér, ha sipoló játékot nyünnyögtet valamelyik kutya. Pillanatnyi kedvétől függően vagy meg akarja ölni érte, vagy kétségbeesetten hilfézik ideiglenes befogadónak, hogy a sipi pedig neki jár és az a galád elorozta, szerezzék meg neki! Éppen ezért kisgyerek mellé, akinek ilyen jellegű játékai vannak, szintén nem mehet, mert tulajdoni viták alakulhatnak ki.
A plüssjátékokkal is érdekes a viszonya. Olyankor megint nagyon terrier: mint a patkányozó foxi rázza őket, méreggel, mintha így akarná a rágcsálót megölni.
A sípoló dolgokkal és a plüssgyilkolással mániákus, és igen ki tudja magát fárasztani
Az utcán szintén jellemző a kétarcúság: van, hogy boldogan sétál, van hogy fél, van hogy boldogan kezdi a sokkutyás eseményt, majd egyszer csak eszébe jut, hogy ő borzasztóan fél, és megpróbálja elásni magát a talajba.
Hihetetlenül jók a fizikai adottságai és az erőnléte – de ott is sokszor „félrecsúszik” a dolog: bár látásproblémája nincs (pont ezért megvizsgáltattuk) é gyakran ugrik fölé a jutalomfalatnak, és így természetesen nem szerzi meg. Ugrik fölé, alá, mindenfelé, de legritkábban lövi be jól a célt. Van benne egyfajta gátlásosság, ami atlétikus képességei ellenére sokszor esetlenné teszi, mondhatnánk úgy is „A túlzott akarásnak nyögés a vége” tipikus esete.
Mindezek miatt alapvető számára a kiegyensúlyozott környezet, ahol bátorítják. Falkában igazán nem érzi jól magát, de egy, hozzávaló társ jót tenne neki.
Sok megerősítést kell kapnia, hogy önbizalma megerősödjön. Ez a jelenlegi falkájában több erőszakosan önkifejező kutya mellett nem igazán sikerül.
Kedves, nem zajos környezet lenne ideális a számára, ahol – ha nem múlik el – elfogadják félrevonulásaival együtt. Jó esélye van azonban, hogy csak a számára túl nagy társaság miatt ilyen.
Michukóról érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76-os telefonszámon vagy a kasznakata@gmail.com címen.



külső képtár: http://www.flickr.com/photos/allatesember/sets/72157639973754113/...

kapcsolódó oldal: http://xn--llatsember-r4a4h.hu/admin/allat.php?a_id=000752&felt=akt&fev=&rend=be