Állat és Ember - Yorkie fajtamentés

Yorkie fajtamentés


2014-03-15 - Bonifaccio
 

Bonifaccio 2007-ben született ivartalanított 3,10 kg súlyú yorkie kisfiú. Egy vidéki kisvárosból került hozzánk úgy, hogy jobb lábában elcsúszott csontvégű törés volt, MÁR NÉGY ÉVE!!! Így a csont négy éve nem tudott összeforrni és a kutya kínok kínját élte meg ez alatt az idő alatt. Négy évig „nem volt a gazdának pénze”, de segítséget sem kért, és el sem ajándékozta, s nézte mindezt, a szánalmas kutyát, négy éven keresztül ő és egy egész város.
Bejelentés alapján, a rendőrségi szankció kilátásba helyezése miatt a „gazda” végül lemondott róla, így került hozzánk. A felkeresett kisállatortopédusok többsége a csonkolás mellett volt. Négy év után kis esélye volt, hogy – ha összeillesztik – a csontvégek között beindul a vérkeringés, anyagcsere. Az is egyértelmű volt: Boninak, ha meg is marad a lába, hosszú utat kell megtennie, műtétsorozaton kell átesnie: a csontegyesítő műtét után Perthes kór miatt combcsontlefejezés, majd patellaficam-operáció vár rá.
Nehéz és fájdalmas volt a gyógyulás. Az első műtét után Boninak 8 teljes hetet ketrecben kellett töltenie, ami egy terriernek különösen nehéz. Kizárólag rövid, majd egyre hosszabb pórázas sétákra mehetett csak. Majd fizioterápiás kezelések, míg a comcsontlefejezés után, melynek gyógyulása ideje önmagában 4 hónap volt elértünk a patellaficam-műtéthez. Ez az ő esetében már a „bagatell” kategória.
Boni gyönyörűen gyógyul, ami csodaszámba megy, hiszen az egyetlen orvos, aki esélyt adott neki, úgy vállalta csak a műtétet, hogy tisztában kell lennünk vele: az esélye 2%. Mi úgy tekintettük: a 2% is több a semminél, tehát csapjunk a lovak közé!
És meglett a csoda! Bonifaccio nyeszletebb jobbcomb-izomzatán látszik már csak, hogy „ott valami volt”.
Boni fürge, folyamatos mozgásban lévő minden iránt érdeklődő kisfiú. Olyan kiskápó forma. Ha már nem lehet őőőőőőőőőőőő a gazda, legalább rendben tartja a brigádot! Tudnia kell tehát, bármi történik, nem járja, hogy más közelebb kerüljön az eseményekhez vagy a gazdihoz, és ha valaki szerinte „helytelenkedik” rögtön rendre utasítja, és vagy egy percig hepciázik, és mondja neki a magáét. A falka erről lényegében tudomást sem vesz, mert tudják: szájkarate. Kevésbé toleráns kutya/ák azonban valószínúleg nem venné(k) jó néven.
Boni gazdafüggő. A gazda pedig lehetőleg legyen: az ÖVÉ. Ha muszáj, osztozik, de legfeljebb egy ebbel.
Hatalma hízelgő, és hatalmas bohóc. Igazi életművész: enni, inni, szeretni, irányítani.
Súlyára a leendő gazdinak vigyáznia kell, mert ha Bonin múlik, a felső határ a csillagos ég!
Ez pedig a műtött alváz miatt nem szerencsés.
Kisgyerekek mellé szintén e miatt nem adjuk!
Boni mindent tud, amit egy kutyának tudnia kell: lakáshasználatból, pórázon sétálásból, szófogadásból jeles.
Ha társa lesz, legfeljebb ivartalanított és nála nem kisebb kutyus mellé ajánlott.

Bonifaccio már gazdis! :)

videó: http://youtu.be/QB09iYO9XTQ



külső képtár: https://www.flickr.com/photos/allatesember/sets/72157643096883184/...

kapcsolódó oldal: http://napijotett.hu/ajanlat/891/bonifaccio-4-eve-var-sulyos-seruleseivel-az-orv