Állat és Ember - Yorkie fajtamentés

Yorkie fajtamentés


2014-09-01 - Asta Nielsen
 

Tipikusan az a kutya, akitől összeszorul az ember szíve és az ökle, gonosz embereknek kiszolgáltatva élte ugyanis eddigi életét. Csont soványan, bőrbetegen, átvágott hangszálakkal került hozzánk. A szaporító, aki addig kiszipolyozta, a minimális ellátást is épphogy, csak megadva neki, nem szerette volna, hogy az ugatás felhívja a sok kutyára a figyelmet, így Asta, és a vele együtt érkező Sue Caroll – ezért kapták némafilm sztárok nevét – ily módon megcsonkítva érkezett hozzánk.
Hosszú időbe tellett, mire valamelyest is sikerült Asta véleményét az emberekről finomítani. Sok szeretetre, élményre lesz szüksége, hogy amit elvettek tőle, valamennyire pótolni tudja. Új volt neki a fű, a simogatás, az, hogy nem kell ölre menni az ennivalóért, fel lehet őt emelgetni szeretgetés céljából is, nem csak hogy valamilyen erőszak érje. A világról semmit nem tudott: nem ismerte a lakást, az autókat, a pórázt, a húst, és hosszan sorolhatnám, mit nem még – a szobatisztaságot is beleértve. Ismerte viszont a rúgást, összehúzta magát a felemelt kéztől, a takarítóeszközöktől, s az elején, ha valaki közelített felé, maga alá pisilt.
Asta azóta nagyon sokat változott. Már csak – reflexből – a kéztől fél. Megtanult pórázon közlekedni, egyre bátrabb a „félelmetes” kinti világban, és balesetek is csak elvétve fordulnak elő. Egyre többet „áll a zászló”, azaz himbálódzik az égnek emelve farkincája, ami jelzi, jól érzi magát a bőrében.
Asta nem különösebben aktív kutya. Nem igazán igényli a többiek társaságát, és sokszor „jólmegasszongya” nekik. Hallatszik, üvöltene, veszekszik, és közben olyan hang jön csak ki a torkán, mintha épp fojtogatnák. Tudja, háborúzni tilos, de ő igazán nem szeretne másik kutyát maga mellé. Így legtöbbször békés egymás mellett él, játszani a többiekkel nem, inkább magában, zoknikkal, plüssökkel, újabban egyéb kutyajátékokkal szokott. Szeret viszont a szabadban elnézegetni, napozni. és éberen őrzi a körletet.
Nagyon élvezi a kényelmet, ami szintén új neki. Mindig megtalálja a legpuhább ágyikót és élvezettel nyújtózik el a gazdi ölében vagy épp a gazdi mellett, és ha már bizalmat szavazott neki, bújik be az ágyába.
Asta eddigi közel 7 éve nem múlt el nyomtalanul. Sok benne a behegedő seb. Bármi is érte, ha a bizalma az ember felé nem is feltétlen, ha azt hiszi, bántani fogják, akkor is megadó, soha nem támadna.
Olyan gazdit szeretnénk neki, aki sok szeretettel meggyógyítja az eddigi bántás, tárgyként kezelés nyomait, boldog, nyugodt életet biztosít a számára és megérti: Asta nagyon szeretné, hogy szeressék, de sokszor elbizonytalanodik még és visszatáncol: kéri a simit, majd visszaretten. Önbizalmát, biztonságérzetét az elején sok empátiával meg kell támogatni!
Előzményeiből adódóan nem való kisgyermek mellé, és társat sem szeretne. Igazán egy nyugodt, harmonikus család egyke kutyája szeretne lenni, bezsebelni az összes simogatást, hisz majd 7 évet várt rá.
Astáról Takács Katinál lehet érdeklődni a 06 70 223 64 76-os telefonszámon.

videó: http://youtu.be/sR1JiUyUL5g



külső képtár: https://www.flickr.com/photos/allatesember/sets/72157649220289441/...

kapcsolódó oldal: http://xn--llatsember-r4a4h.hu/allatok_gazd.php?id=000810