Állat és Ember - Yorkie fajtamentés

Yorkie fajtamentés


2015-06-15 - Duke of York
 

VAK!!!!

Duke 2 kg körüli súlyú, állatorvosunk becslése szerint kb. 2009 közepén született ivartalanított yorkshire terrier kisfiú.
Súlyos vád a szaporítókkal szemben, merthogy 5 társával együtt szaporítótól került hozzánk. Egész eddigi életét elvette a haszonelvűség: apró ketrecben élt, és csak haszon/költség alapon kezelték. Nem játszhatott, nem élvezhette a napot, füvet, levegőt- Sajnos a szeme világát is elvette a nemtörődömség (gyereket csinálni úgy is tud, pedig vaksága nem volt sorsszerű. Kellő időben végzett kezeléssel legalább műtött szeme menthető lett volna: szemnyomását kellett volna gyógyszeresen csökkenteni. Nem tették meg, így a szemész, a teljesen tönkre ment, nem látó szemet, amelyben a normálishoz képest a nyomás háromszoros volt, kénytelen lett eltávolítani.
Másik szemén súlyos szürkehályog, aminek a szemész szakorvos műtétjét javasolja, arra a szemére jó eséllyel újra láthat. A műtét ára 200 ezer Ft feletti összegű. Ha a gazda az orvoshoz vitelt vállalja (egy hónapig napi szinten kell ellenőrzésre menni), az anyagi részt vállaljuk.
Jelenleg napi 6-8x kell műkönny az operált szemébe és napi 2x könnytermelést serketnő szemkenőcs mindkettőbe.

Duke-ocska édes kis ölbebaba. Fogyatéka miatt a nagy túrák az ő életéből kiestek, így az ölben levéssel kompenzálja magát, és azzal: a simgatást szeretgetést kiköveteli magánk. Akár a lábdon is felmászik, csak hogy a kezed ügyében lehessen. Vaksága miatt a pórázon rettentő bizonytalan, a pórázas sétán ezért nagyon nagyfokú segítséget, odafigyelést igényel, szereti, ha saját megszokott környezetében mozoghat. A kertben, melyet ismer, szívesen, ügyesen és hosszasan elszöszmötöl.
Duke csendes, nyugodt kiskutya. A többi kutyával elvan, veszekedést soha nem kezdeményez.
Sokkal többre becsüli az ember társaságát. Vaksága miatt igazán játszani nem tud, bár lehet, hgoy egy csörgőlabda - ha nem lopnák el az orra elől a többiek, mire megtalálja - akár ezen is segíthetne.
A simogattatáson túl a másik fontos programpont az életében az evés: a rozsdás vasszövet is megenné, étvágyát ezért felügyelni kell. Egyetlen egy dolgot nem szeret csak, a kefirt. Ezt semmilyen körülmények között nem eszi meg, a gyümölcsjoghurtot viszont nagyon szereti.
Mivel az evés nagyon fontos a számára, a kieső látást kitűnő szaglásával kompenzálja: az illatokra azonnal reagál, és kezdi a hastáncot, amint a gazdi a konyhában ténykedni kezd, és kezd jönni az illat, hátha leesik egy kis mellékes neki is, programon kívül.
Csendes, nyugodt kutya, ha ismerős környezetben egyedül kell maradnia, nem reklamál.
Ágybakutya. Aludni leginkább a takaró alá bebújva szeret.
Várja azt, akinek vaksága miatt nem csökkent értékű. Azt az embert, aki kellő időt tud rászánni, hogy vakon is minőségi életet élhessen.

kapcsolódó oldal: http://xn--llatsember-r4a4h.hu/allatok_gazd.php?id=000881