Állat és Ember - Kutyakötelesség klub

Kutyakötelesség klub


2012-05-12 - Kutyakötelesség Klub - Éjszakai bestiák? - borzongás nélkül a denevérekről
 

Helszín: Pestújhelyi Közösségi Ház - Budapest XV. ker. Szűcs István utca 45.

Ennek a foglalkozásnak a főszereplője egy nagyon izgalmas állat, számos hiedelem főszereplője, a denevér lesz. Kedves barátaink lesznek az előadók, Szelényi Gábor és csapata, a Fővárosi Állat- és Növénykert "Élet és Halál" Háza dolgozói

Részletes program:
A Kutyakötelesség klub májusi klub programja:
Időpont: május 12., 10.00-13.00
Helye: Pestújhelyi Közösségi Ház, Bp. XV. ker. Szűcs István u. 45.
"Éjszakai bestiák? - borzongás nélkül a denevérekről"
Ismerjük meg: denevér
jeles nap: madarak és fák napja
néphagyomány: pünkösd
felelős: táplálás
kreatív: denevéres mécsestartó és képeslap, vagy falikép

Beszámoló: Bár strandra csalogató az idő, akit nem akadályozott a szülők elfoglaltsága (tanulás, műszak), vagy önállóan közlekedhetnek, mind ott voltak mai klubfoglalkozáson.
Szelényi Gábor, a Fővárosi Állat- és Növénykert "Élet és Halál Háza" részéről a nála megszokott profizmussal, ám mégis szívvel-lélekkel, a gyerekek nyelvén, de a felnőttekhez is szólva tartotta meg előadását - s nem mellékesen: hozott két denevért is, hogy aki még közelről nem találkozott ezzel az állattal, megismerhesse és legyőzze félelmeit. Megértettük a denevér tájékozódását, megértettük, de el is táncoltuk a denevér anatómiáját, és Gábor azoknak is szerethetővé tette a denevért, akik addig tartottak tőle.
Kata a denevérrel kapcsolatos hiedelmeket és elképzeléseket gyűjtötte csokorba az ókori Görögországtól, a reneszánsz Itáliáig, Kínán, az arab régión át egészen az altáji népekig, és az Andok lankáiig.
Talán egyetlen más állattal sem foglalkozik az emberi fantázia ennyit, és tartja szerencsehozónak (a szerencse szó másik jelentése a denevér Kínában), illeti annyi névvel (kínában öt szó van a denevérre), de tartják a Földön létrejött, első, félisten jellegű állatnak (a maják Tvox istent tisztelték benne, egy ember testű denevér fejű lényt). Nem kevés üldözést kell ennek a szegény kis állatnak kiállnia: Európa számos részén az ördögöt denevérszárnyakkal ábrázolják, s így földi helytartójának tekintik, s a többi ördög elriasztására szárnyán keresztül a ház vagy az istálló ajtajához szegelik.
Franciaországban csak annyi galádságot tételeznek fel róla, hogy a lányok haját próbálja ellopni, hogy ő is szépséges lánnyá váljon...
Az arab oszágokban ürülékét, és egyes testrészeit gyógyszer-alapanyagnak használják, napjainkig is.
Az USA-ban ürülékét puskapor-gyártásra használták, s a II. világháborúban a szelindekdenevérekve bombát szereltek, s nyomásérzékelővel felszerelt kalickában ledobva, mely furfangnál a kalickát nyomásérzékelő oldotta volna ki, japán célpontok felett akarták ledobni.
Szegény denevéreknek, azaz az egyedüli repülő emlős fajnak, hányatott múltja van tehát.
Az évszakhoz kötődő ismeretek közül - jeles napként Dalma beszélt a Madarak és Fák Napjáról, majd május jeles napjait: május 1-jét, Szent Flórián napját, a fagyosszenteket (Pongrác, Szervác, Bonifácot, Orbánt), és a pünkösdi hagyománykört (pünködsi királylány, pünkösdi királyfi és basázás) vette végig.
Zárásként Zsuzsa (FKI) hozta a szokásosan zseniális kreatív tevékenységeket: denevért készítettünk, és denevéres mécsest.
S mind e közben rettentő jól mulattunk!

plakát: pl4.jpg



külső képtár: http://gallery.site.hu/u/kasznakati/egyesuleti_kepek/2012_0510/...

kapcsolódó oldal: http://allatesembere.wordpress.com/2012/05/24/latogatoban-drakula-grofok/