Állat és Ember - Yorkie fajtamentés

Yorkie fajtamentés


2016-12-06 - Dick-eredeti gazdáját keressük
 

gazdira talált 2017-02-26
bekerült: 2016-12-06
honnan: XVIII. ker
faj: kutya
fajta: Yorkshire terrier
ivar: kan iv.
született: 2008-10-12
szín: acélkék-cser
szőr típus: hosszú
méret: kicsi
2 kg
leírás: Dick 2008. október 12-én született, oltott, chipezett, ivartalanított, szívféreg-negatív 2-2,5 kg súlyú yorkie legényke.
Története meglepő: regisztrált chipes, de a regisztrációból egyetlen adat sem élő, a többször kiküldött tértivevényes levelekre gazdája nem reagált, így két hónap elteltével gazdikereső.
Meglehetősen elhanyagoltan került hozzánk, bár egy hosszú szőrű yorkie percek alatt annak látszik. A szája azonban nem percek alatt kerül olyan állapotba, amilyen az övé volt, és a hat éven keresztül elmaradt oltások sem gondos gazdát sejtetnek. Nem is volt elkámpicsorodva, nem próbált kijutni, hazamenni tőlünk, noha korábbi helyéről, ahol valkósznűsíthetően iparszerűen kéjelgett és gyártótta a kiskutyákat, lelépett.
Nálunk is próbálta először a megszokott tempót, és anyává tenni mindenkit, aki az útjába került, a széklábat is beleértve. Majd az ivartalanítás meghozta az ő áldásos hatását, és Dick számára megnyílt az élet: már nem csak papás-mamást akart játszani a többiekkel, hanem valódi játékra is képes lett, hisz nem volt, ami elvonja a figyelmét. Ahogy ürültek a hormonok, úgy lett egyre emberközpontúbb, hisz nem kellett valakit állandóan a gerjedelmével üldöznie, és népszerűbb is társai között, hiszen nem kellett egyfolytában menekülni előle: felfedezett új dolgokat, a társas pórázas sétát, a kergetőzést, a huzakodást egy játékon, bunyózást, birkózást és az elernyedős összebújást falkatársaival, ám soha nem keveredik konfliktusba, vagy tényleges harcba. Tetszenek is neki az új dolgok, és a csapat egyik központi figurája lett: forog, pörög, mindig jókedvű, mindig láb alatt van.
Hogy mindig láb alatt van, annyit jelent mindössze, hogy láttatja magát, de nem zavaróan. Aktív, kedves kutya, ám nem tolakodó. Azonnal lecsap a lehetőségre, ha játszani lehet a gazdival, vagy a többiekkel, de ha a környezetében élő embert nem lehet épp zavarni, mert dolgozik, sértődés nélkül tudomásul veszi.
Nagyon szeret sétálni! Ez az egyik legnagyobb „ajándék” neki. Ha meglátja a hámot, pórázt, ugrál örömében. Szeret a kertben kommandózni, napozni – persze úgy, hogy akkor jön ki-be, amikor neki tetszik. Lenne benne házőrző hajlam, de erről a körülményeink miatt le kellett beszélni és ő tudomásul is vette.
Amihez viszont lehetőség szerint ragaszkodik, az az ágyba kutyaság. Az, hogy legalább este odabújhasson a gazd vállára, hasához, nagyon fontos neki, ahogy a közös rítusok, pl. esti gyümölcsevés is.
Olyan családot szeretnénk neki, ahol sokat foglalkoztatják, játszanak vele. lehetőleg nincs sokat egyedül. Kutyapajti jó lenne, de nem elengedhetetlen. 6+ éves gyermek mellé, annak vérmérsékletétől függően mehet. Aktív de nem túlpörgős, Így hasonló habitusú családot szeretnénk neki, ahol valóban „csapattagnak”, pajtásnak és nem felhúzható lendkerekes egérnek tekintik. Dick szeret puszilkodni, akinek ez terhes, az nem az ő embere.