Állat és Ember - Yorkie fajtamentés

Yorkie fajtamentés


2016-12-10 - Nyüszi-gazdis
 

Nyüszi 2011.04.28-án született ivartalanított yorkshire terrier szuka.Gazdától került be,még rehabol,nem örökbe fogadható.
Nyüszi 2011 áprilisában született, chipezett, oltott, ivartalanított, szívféreg-negatív kislány.
Családi tragédia következtében került hozzánk. Addig elkényeztetett, kiszolgált, de nevelni annyira nem nevelt kiskutya volt, aki a párjával és a fiával került hozzánk.
A két fiú azóta szerető családra lelt.
Az eredeti felállásban Nyüszi (eredeti nevén: Lüszi) volt a Főnök. Nem egy igazi domina, a két fiúhoz képest azonban mindenképpen határozott, uralkodó egyéniség. Ez legfőképp abban nyilvánult meg, hogy a hamitól elparancsolta őket: az NEKI járt. Így ő jó súlyban volt, a két legény pedig meglehetősen aszottka, aminek az oka valahogy (nem értjük tényleg, hogyan) a volt gazdiknak nem jött le.
Ha vele hasonló vérmérsékletű kutyákkal van egy csapatban, tudja, melyik tányér kié. Ha nem: einstandol. Nem is kell fegyveres erőszakot alkalmaznia, pusztán nagyon randán néz, és a többi arrébb megy.
Ha nem az evésről van szó, játékos, barátságos.
Furcsa, kétarcú – ám nagyon szerethető – személyiség ő is. Egyszer hatalmas rajcsúrban van, bandázik, bunyózik. A következő pillanatban: Királylány. Selypeg, teszi-veszi magát, pillog, mint egy szépségkirálynő (igen, simán nyerhetne is szépségversenyen, mert nagyon szép). Amikor épp mórika szerepkörben domborít, akkor átmegy Lüsziből Nyüszibe. Mert az alattvalónak észre kell vennie azt, hogy ő épp „óhajt” valamit és természetesen. teljesíteni is. Gyengébb értelmű alattvalóknak szól a nyüszike, nyafika, vagy ha tényleg nagyon értetlen a kétlábú: sikkantás, hogy: feladat van.
Egyre ritkábban jön azonban a hisztis, akarnok énje elő: beállt a sorba a falkában, tudja, nem csak ő van. De simán el tudná képzelni, hogy igen, ha a környezetében lévő kétlábúak kellő figyelmet szentelnek személyének. Akkor – de csak akkor – lemond a kutya-alattvalókról.
Nyüszi a lakást kulturáltan használja, pórázon gyönyörűen sétál. Rettentő játékos, ha épp olyan kedve van, de általában nyugodt, hagyja a gazdit – ha otthondolgozó – dolgozni is. Szeret, hízelegni, odabújni, és nagyon meg tud bántódni, ha elhessegetik.
Természetesen ágybakutya és ebből nem enged. (mindig megtalálja a módot, hogy ideiglenes befogadója vállgödröcskéjébe kutyorodjon.) Fontos neki az érintés.
Olyan családot szeretnénk neki, ahol nem nőhet a gazdi fejére. Szeretettel, de a gazdik szabják a határokat és nem Nyüszi. Olyan gazdik lennének az ideálisak, akik sokat vannak vele: aktív és passzív időt figyelembe véve egyaránt: sokat jönnek-mennek vele, de a gazdi hasán fekve tévézhet, vagy éppen túrázhat. Csak nagy gyerek (10+ mellé) mehet kajaféltése miatt. Határozottan el tudná képzelni az is, hogy a gazdi otthon dolgozzon, vagy a munkahelyére magával vigye. Kutyatárs nem akadály, de jó lenne, ha ő is pörgős, vidám kis jószág lenne, mert visszahúzódó kutyatárs esetén megvan az esélye, hgoy ledominálja. A leendő gazdi egy energikus kis hízelgőgépet kap, aki igazi családtag: kommunikál a gazdival, igényei vannak.