Állat és Ember - Barkács sarok

Barkács sarok


Hogyan építsünk kutyaházat
 

A kutyaház szerkezete - Az ábrán látható kutyaház könnyen elkészíthető készen kapható anyagokból. Alapvetően egy 5×5 cm-es lécekből készült keretből és 13 mm vagy 20 mm vastagságú, időjárásálló furnérlemezből készült külső borításból áll. A bejárat és az előtér elkülönül az alvótértől. Az alvótér falai, alja és teteje belülről egy kb. 4 cm vastagságú polisztirénhab lapokból készült szigetelést kapnak, amelyet belülről 6 mm vastagságú préseltlemezből vagy hasonló anyagból készült lapokkal borítunk.

Az alvótér padlómérete - A kutyánk marmagasságának minden centiméterére kb. 90 cm2 alvóterületet számítsunk. Például egy 30 cm magas kutyának 2800 cm2 (vagyis egy 40 cm × 70 cm = 2800 cm2) nagyságú területre van szüksége.

Az alvótér magassága - A plafon magasságának meghatározásához adjunk hozzá a kutyánk ülő helyzetben (a talajtól a feje tetejéig) mért magasságához 3-5 cm-t. Például egy 30 cm marmagasságú kutya ülőmagassága kb. 35 cm, így a plafont 38-40 cm magasságban kell elhelyeznünk.

A kutyaház teljes mérete - Például egy dalmata számára (amelynek magassága 50 cm, ülőmagassága 58 cm) a következő méretű kutyaház felel meg: alvótér: 50 cm × 90 cm; előtér: 30 cm × 50 cm; plafonmagasság: 62 cm; bejárat: 24,5 x 24,5 cm = 645 cm2; tető: 90 cm × 180 cm.

A kint lakó kutya: további fontos információk - Néhány nagyobb kutyafajta át tudja vészelni odakint a telet, ha van megfelelő méretű, szigetelt kutyaháza. A ház méreteit a kutya méreteihez kell igazítani. A méret rendkívül fontos, ha a kutyaházban a meleget a kutyának a saját testhőjével kell fenntartania. A nagyobb szőrzettel rendelkező fajták könnyebben viselik a hideget, mint a rövidszőrű fajták, például a tacskó, a csivava, a bulldog, a boxer, stb.

A kutyákat fiatal korukban és meleg időben kell hozzászoktatni az odakint való élethez. A gazdiknak fel kell készülniük arra, hogy ha nagyon zord az idő, előfordulhat, hogy a kutyát be kell engedniük az otthonukba.

A kutyaház külsejét időjárásálló anyagokkal vagy ólommentes festékkel kell kezelni. Azzal, hogy a kutyaházat nyáron és télen máshová helyezzük, kontrollálni tudjuk a napsütés, az árnyék és a szél hatásait.

Az alvótérbe helyezzünk almot. Erre a célra a szalmát javasoljuk, de használhatunk még faforgácsot, vagy összetépkedett papírt is. A pokróc használata azonban nem javasolt. Az almot 1-2 hetente, vagy szükség szerinti időközönként cseréljük ki és a ház belsejét tartsuk szárazon.

Télen az időjárással szembeni nagyobb védelem érdekében használjunk a ház bejáratánál vászonfüggönyt. Az előteret az alvótértől elválasztó falat készíthetjük kivehetőre, hogy nyáron hűvösebb lehessen a házban.

A házat helyezzük téglákra vagy salaktömbökre, hogy a padló száraz maradjon. Ekkor szükség lehet arra, hogy a bejárathoz rámpát vagy lépcsőt készítsünk, hogy a kutya át tudja lépni a magas küszöböt. A ház alá helyezhetünk valamilyen alacsony emelvényt is, ezzel egyben olyan helyet biztosítva a kutyánk számára, amire lefekhet, amikor nincs bent a házban.

Ha a jelenlegi kutyaházunk sátortetős és maga a ház elég nagy, behelyezhetünk a házba egy szigetelt plafont és leválaszthatunk benne egy előteret, hogy így télen melegebb legyen a házban.

Stanka Eszter fordítása