Állat és Ember - Okosgazdi

Okosgazdi


Külső élősködők - a kullancs
 



A „kullancsszezon” ma már nem csak tavasztól őszig tart. A kullancsok szaporodásának leginkább a meleg, nedves közeg kedvez, ezáltal valóban a leírt időszakban vannak jelen a legnagyobb számban környezetünkben. 0'C alatt, illetve a tűző napon többségük elpusztul, viszont magasabb hőmérsékletű helyeken, főleg nagyobb városokon belül, de lakott területen kívüli melegebb menedékekben is nagyon sokuk túlélhet, ráadásul a klímaváltozás miatt egyre kevésbé lehet arra számítani, hogy tartósan 0 fok alatt lesz éghajlatunkon a hőmérséklet.

A másik alapvető tévedés, hogy kullancscsípést csak erdős, fás vidékeken szerezhetünk be. A kullancsok pókszabású rovarok, a fűszálak fonákján kapaszkodnak fel, egyes kullancsfajok pedig cserjeszintről zuhannak rá áldozataikra. Nem kell tehát erdőbe menni, de még fák sem kellenek a kertbe ahhoz, hogy kullanccsal találkozzunk.

Kullancs által terjesztett betegségek
A kullancs betegségeket terjeszt, melyek kórokozóit a vérszívás alkalmával juttatják nyálmirigyeikből az áldozatba, gyakran ehhez elég néhány órát az állatban, vagy az emberben tartózkodniuk. A kullancs nyála, ürüléke, és az elpusztult kullancs teteme is tartalmazhat fertőző anyagot.

A kutyára egyik legveszélyesebb, magas lázzal és vérfesték-vizeléssel járó betegséget a Babesia Canis nevű egysejtű vörösvértest-élősködő okozza (babesiosis), ez az emberre nem veszélyes, de a kutya akár napok alatt belepusztulhat a betegségbe, ha nem jut időben állatorvoshoz, mivel a szétesett vörösvértestekből kiszabaduló vérfesték (hemoglobin) a vesék ún. kanyarulatos csatornácskáit eltömeszelik, ezáltal a vese működését megakadályozzák.
A másik, a Lyme-borreliosis-t okozó Borrelia burgdorferi nevű baktérium, krónikus, több szervrendszert érintő betegséget okoz, és az embert is fertőzheti!

A kullancs által terjesztett kórokozók kizárólag kullancscsípés útján juthatnak be a szervezetbe, tehát kutyáról kutyára nem terjednek. Nem minden kullancs fertőzött, azonban a kullancs eltávolítása minél hamarabb, minden esetben fontos!
A kullancs kézzel történő megragadása, összenyomása, kicsavarása sem megfelelő, a kullancs hosszabb ideig tartó gyötrésével csak megnöveljük a fertőződés esélyét – nemcsak a kutyáét, hanem a kiszedő személyét is! A legkíméletesebb módszer a speciális kullancs-csipesz, valamint az egyszer használatos, ún. kullancskanál, ezek állatpatikákban vagy gyógyszertárakban beszerezhetők.
Gyakori, hogy a kullancs kiszedése során beszakad a feje. Ez nem okoz akkora problémát, mint amekkora ijedtség kíséri: a szervezet kisebb gyulladásos reakció kíséretében kilöki a bent maradt testrészt.
A kullancs kiszedését követően mindenképpen indokolt kedvencünket pár napig fokozott figyelemmel kísérni, akár állatorvosnak megmutatni, még akkor is, ha magunk semmi kórosat nem tapasztalunk, mert sokszor, mire a látványos tünetek kialakulnak, már gyógyíthatatlan a betegség, azonkívül sok esetben nincsenek is meg a tankönyvi tünetek!

A kullancs által terjesztett betegségek közül a Lyme-kór ellen létezik megelőző védőoltás, melyet a kezdeti, két, 4-6 hetes különbséggel történő alapimmunizálást követően évente kell ismételni.
A Babesia ellen védőoltás jelenleg még nincs forgalomban Magyarországon, az élősködőt elpusztító injekciós készítmény (Imizol) kb. 3-4 hétig van jelen a szervezetben és így megelőzésre is alkalmas, ám beadása jelentős fájdalommal járhat, és az esetleges mellékhatások (hányás, hasmenés, általános rosszullét, gyengeség) miatt az injekció ilyen célra történő alkalmazása megfontolandó. A kullancs és az általa terjesztett betegségek elkerülésére legjobb, ha magával a kullanccsal történő fertőződést előzzük meg.

Megelőzés
A megelőzéshez nagyon sokféle készítmény érhető el állatorvosi rendelőkben, illetve állatpatikákban, nyakra cseppenthető (ún. spot-on) készítmények, nyakörvek, spray-k, tabletták formájában.
A készítmények egyik része ún. kontakt-méreg, melyekhez az kell, hogy a kullancs közvetlenül érintkezzen a hatóanyaggal, amely megfelelő mennyiségben rákenődve elpusztítja. Ehhez a kullancsnak egy ideig az állaton kell tartózkodnia.
A hatóanyagok másik csoportja esetében a kullancs vérszívása során veszi fel a szervezetben jelenlevő, számára végzetes szert. Ha nyakörv mellett döntünk, a nyak körméretének megfelelő nagyságút válasszunk, viszonylag szorosan helyezzük fel, és hatásideje alatt folyamatosan legyen az állat nyakán, hatását csak így fejti ki folyamatosan.
A spray-vel a szem és a fül kivételével az állat egész testét be kell permetezni. Inkább fiatal korban, kis testméretnél, illetve rövid szőrzetnél ajánlott, nagyobb testű, hosszabb szőrű állatokon használata bonyolult és gazdaságtalan.
A spot-on készítményeket a szőr közé, a bőrre kell juttatni, innen felszívódik, a faggyúmirigyekben raktározódik és használati utasításon szereplő ideig biztosít hatékony védelmet.
A tablettás készítmények között van melynek hatékonysága 12 hétig tart, van amelyik 4 hétig nyújt védelmet.
100%-os készítmény nem létezik, még a leggondosabb védelem, a legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordulhat fertőződés.

A cikket írta: Dr. Nyomárkay István, állatorvos
www.bardosallatorvos.hu