Állat és Ember - Okosgazdi

Okosgazdi


A védőoltások fontossága
 

A szervezetünk védekező rendszerében az egyik legnagyobb szerepet az immunrendszerünk tölti be. Az immunrendszer legfontosabb feladata a saját és az idegen anyagok egymástól való megkülönböztetése. Számára az idegen anyagok eliminálása, az ellenük való védekezés a legfontosabb teendők. A kórokozók ezen belül is a vírusok, a baktériumok, a gombák, továbbá az élősködők elleni megfelelő védelem biztosítása a fő cél. Ezen rendszer a szerepéből adódóan is meglehetősen bonyolultan és összetetten működik. Szerkezete alapvetően két fő „működési egységre” bontható. Létezik az úgynevezett maternális immunitás és a szerzett immunitás. Az előbbi alkalmával már megszületésünk előtt bizonyos információkat, védekezési stratégiákat kapunk édesanyánk szervezetén keresztül. Ez különböző mértékben, de az állatokban is hasonlóképpen működik. Ezzel szemben a szerzett immunitás akkor alakul ki, amikor a szervezet maga találkozik a betegséggel, a kórokozóval, ellene megtalálja a megfelelő védekezési taktikát és képes legyőzni. Bizonyos esetekben az immunrendszerünk ezt a mechanikát a továbbiakban is képes megőrzi hosszabb, rövidebb ideig, és a kórokozóval való újbóli találkozás alkalmával, sokkal könnyebben képes legyőzni azt. Az immunrendszer ezen működési egységét igyekszünk kihasználni a védőoltások használata során.

Az oltások alkalmával olyan elölt (inaktivált vakcina) vagy nagymértékben gyengített (attenuált vakcina) kórokozót tartalmazó oltóanyagot fecskendezünk az állatokba, melyekre a szervezetük reagál, ellenük kialakítja a megfelelő védekezési stratégiát és ezt a betegségektől függően bizonyos időszakra tárolja. A kórokozóval való találkozás alkalmával a betegség már nem képes kialakulni az állatokban, az immunrendszer legyőzi még a tünetek megjelenése előtt.

Milyen betegségek ellen oltunk házi kedvenceinknél?

Kutya:
1. Kötelező védőoltás számukra a veszettség (Lyssa-vírus) elleni vakcinázás. Súlyos, gyógyíthatatlan idegrendszeri tünetekkel járó megbetegedés, a vírus kórlefolyása minden esetben halálos kimenetelű. A törvényi szabályozás komolysága leginkább a mi védelmünket szolgálja, ugyanis a vírus zoonotikus kórokozó, ami annyit jelent, hogy az állatokról emberekre is képes fertőzni. Az állatokhoz hasonlóan a betegség emberekben is halálos, gyógyíthatatlan. Magyarországon időnként a vadállatokból kimutatott fertőződés miatt a nyugatabbra eső országoktól eltérően (ahol 3 évente), hazánkban évente KÖTELEZŐ a vakcinát beadatni. Minden 3 hónaposnál idősebb eb veszettség elleni immunizálása kötelező, minden 3 hónapos kort elért kutya esetében az első oltást 30 napon belül monovalens (csak egy komponensű) vakcinával oltani kell, ezt az oltást 6 hónapon belül kötelezően meg kell ismételni, szintén monovalens vakcinával. A fenti sorozat után évente egy alkalommal beadott emlékeztető oltás fenntartja az immunitást.

2. Kombinált oltások: házi kedvenceink számára nem kötelező védőoltások, de ennek ellenére a kutyák szemszögéből nézve ezen betegségekkel való fertőződés a legvalószínűbb. Azok az ebek számára is ajánlott a vakcinák beadása, akik lakásban élnek, hiszen sétáltatni általában viszik őket. Sajnos nem feltétlen szükséges a megszokott környezetből az állatoknak kimozdulni ahhoz, hogy ugyan kisseb eséllyel, mint az utcára járó társaiknál, de általunk is fertőződhetnek, akár a ruházatunkon vagy a cipőtalpunkra tapadva mi magunk is vihetünk haza kórokozókat.
Milyen betegségek ellen védenek ezen oltások?
A leggyakrabban használt kombinált oltások a következő betegségek ellen biztosítanak védelmet: Parvo vírus okozta vérzéses bélgyulladás, a fertőző májgyulladás (Rubarth-kór, adeno-vírus), a leptospirózis több szerovariánsa, a parainfluenza vírus, a szopornyica. Ezen túlmenően elérhető számukra a Lyme elleni vakcina (kullancsok által terjesztett baktérium) is.

Macskák esetében: rhinotracheitis vírus, calicivírus, panleukopénia. Ezeken felül számukra elérhető még a leukózis és a veszettség vírusa elleni védelemre szolgáló vakcina is.

Oltási programok:

Kutya:

ALAPIMMUNIZÁLÁS:
• 6-8 hetes korban Parvovírusos bélgyulladás elleni oltás.
• 8-10 hetes korban kutya kombinált oltás (kutya parvovírus
szopornyica, fertőző májgyulladás, leptospirózis, parainfluenza)
• 10-12 hetes korban kutya kombinált oltás.
• (12-13 Lyme borreliosis elleni oltás)
• 15-16 hetes korban veszettség elleni oltás.
• (17-18 hét Lyme elleni ismétlő oltás)
• 6 hónapon belül veszettség elleni oltás ismétlése.
• fél éves korban emlékeztető kombinált oltás
• egy éves korban emlékeztető kombinált oltás
A fenti sorozat után évente egy alkalommal beadott emlékeztető oltás fenntartja az immunitást.

Macska:

ALAPIMMUNIZÁLÁS:
• 6-8 hetes korban macska kombinált oltás
• 8-10 hetes korban macska leukózis elleni oltás*
• 10-12 hetes korban macska kombinált oltás
• 12-14 hetes korban macska leukózis elleni oltás*
• 14-16 hetes korban veszettség elleni oltás**
• Minden továbbiakban évente 1x ismétlő oltások
• *A leukózis, mint fertőző vírusos betegség kórokozójával való fertőződés nyállal, orrváladékkal, vizelettel, tejjel, bélsárral, de leggyakrabban a vírust hordozó macskával való érintkezéssel történik. (pl. verekedés), ezért, ha a macska kizárólag lakásban él, a vakcinázás nem feltétlenül szükséges. A vírusfertőzöttség gyakran már az állat születésekor fennáll, ezért a vakcina beadatása előtt mindenképp érdemes a szűrővizsgálatot elvégeztetni. A vizsgálathoz pár csepp vér elegendő, az eredmény perceken belül értékelhető.
• ** A macskák veszettség elleni immunizálása nem kötelező, azonban, ha az állat gyakran tartózkodik olyan környezetben, ahol vadállatok, rágcsálók fordulhatnak elő, vagyis gyakorlatilag minden ún. kijáró macska számára az oltás ajánlott.

Oltást követően várható reakciók:
• az injekció helyén duzzanat, pár napig tartó enyhe fájdalomérzet
• a beadást követően aznap, illetve másnap bágyadtság, csökkentétvágy tapasztalható
• az allergiás reakciók tünetei: oltást követően pár órán belül általában megjelennek, hirtelen vakarózás, hányás, hasmenés, a pofatájék ödémás duzzanata stb.
Amennyiben hasonló tüneteket észlel, az állatán azonnal értesítse a kezelő orvosát.

Azonban azt mindenféleképpen érdemes tudnunk, hogy egyik vakcina sem működik ugyanolyan hatékonysággal minden állat szervezetében, ezért igyekezzünk a fertőződést mi is elkerülni. Zsúfolt, nem megfelelő higiéniás körülmények közé ne vigyük az állatainkat, a lehetőségekhez mérten beteg állatokkal ne találkozzanak, biztosítsuk a kedvenceink számára a megfelelő tápláló anyagokat, vitaminokat, az általános tiszta környezetet, a rendszeres külső és belső élősködők elleni védelmet. Ezek betartásával, az állat korának megfelelő vakcinázási program követésével nagymértékben biztosíthatjuk kedvencünk megfelelő fejlődését és az egészségét.

A cikket írta: Dr. Nyomárkay István, állatorvos
www.bardosallatorvos.hu