Állat és Ember - Hírek

Hírek


2017-05-22 - És ismét az 1%-ról: miért, hogyan?
 

HOGYAN TEHETSZ JÓT EGY FILLÉR NÉLKÜL, mégis pénzzel támogatva?
A közhasznú civil szervezetek olyan területeken tevékenykednek, amelyek ellátása állami feladat lenne – a közhasznú jogállás megadásával ezt ismeri el az állam -, ám az állam forráshiány, akarat, eszközök híján feladatának nem, vagy nem teljes mértékben tesz eleget. Tipikusan ilyen terület az állatvédelem. Az állam csak az állatRENDÉSZETre (sintértelepek) áldoz, a megelőzésre, vagy a humánus problémakezelésre: NEM.. A sintértelepek számára a 14 nap eltelte után az ölés JOG, sok esetben elvárás feléjük. Hogy mi történik annak elteltével, az adott telep/önkormányzat döntésén, emberségén múlik Az állatvédelmen kívül számtalan olyan terület van, ami a napi életedet teszi könnyebbé, gyermeked egészségének visszaszerzésében segít, ne adj isten. a jogaidért küzd. Az állatvédelem is egy minőségibb, élhetőbb életért küzd, és nem csak az állatoknak biztosítva ezt: azzal, hogy kóborkutyákon segít, hozzájárul a közbiztonsághoz (nem kell félned, hogy falkák támadnak meg), a járványok kialakulásának megakadályozásához (a szervezetekhez bekerülő állatok orvosi ellátást, oltásokat kapnak) és sajnos a szervezetek az egyedüliek amelyek a rendelkezésükre álló eszközökkel (a gondozásukban lévő állatok ivartalanítása, a lakásság részére ivartalanítási akciók szervezése, felvilágosító munka) a probléma megoldásáért küzdenek, vagy ha már semmiképpen nem tudod ellátni, kutyádnak, cicádnak élhető megoldást biztosítanak.

Állampolgári jogod, hogy nyilatkozz, mire fordítsa az állam adód 1%-át. Élj vele, mert egy-egy civil szervezetnek a létét jelentheti. Ha létezik, segíthet, ha nem, nincs, akitől segítséget kérj! Szánj rá egy kis időt, ne csak a szemedet kinyomó reklámok, folyamatos médiás jelenlét, a plakáton szívhez szólóan pillogó kiskutya/kisbaba képe, hangzatos név, folyamatos melldöngetés alapján dönts!
Nézd meg az általad kiválasztott szervezet honlapján, hogy valójában működik-e, hány állat van VALÓBAN a gondozásában, feltüntetik-e az éves beszámolójukat, érdemes belenézni abba is mennyit fordítanak a tényleges tevékenységre és mennyit működési költségre. Ha a rendelkezési nyilatkozaton megjelölöd, hogy a civil szervezet megkaphassa a postacímedet vagy e-mail címedet, a szervezet vissza tud jelezni az 1% felhasználásáról közvetlenül is.
Kinek mit kell csinálni?
Ha a NAV készíti az adóbevallásod és van ügyfélkapud, a NAV eszja oldalán online is rendelkezhetsz az 1%-ról május 22-ig. Ha nincs ügyfélkapud, töltsd ki az 16EGYSZA nyomtatványt és 2017. május 22-ig postázd el a területileg illetékes NAV-nak.
Ha a munkáltatód készíti az adóbevallásod, akkor a 16EGYSZA nyilatkozatot legkésőbb május 10-ig lezárt borítékban átadhatod a munkáltatódnak, vagy 2017. május 22-ig papír alapon vagy ügyfélkapun keresztül elektronikusan eljuttathatod a NAV-nak.
Ha egyéni vállalkozó vagy és már leadtad határidőre a bevallásod, de nem nyilatkoztál az 1%-ról, még megteheted Te is május 22-ig, ha eljuttatod nyilatkozatodat a NAV-nak a 16EGYSZA nyomtatványon ügyfélkapun keresztül elektronikusan vagy postai úton.
Ha magad készíted el az adóbevallásod, elektronikusan rendelkezhetsz a 16SZJA adóbevallás részét képező önálló EGYSZA lapon, vagy az erre a célra kialakított 16EGYSZA jelű önálló nyomtatványon akár elektronikusan, akár postai úton, önállóan megküldheted a területileg illetékes NAV-nak 2017. május 22-ig.
KÖSZÖNJÜK, HA MINKET VÁLASZTASZ, DE KÉRJÜK, EZT MINKET MEGISMERVE, A MUNKÁNK ALAPJÁN TEDD! DE KÉRJÜK SEGÍTS VALAKINEK, MERT EZZEL ÁTVITT ÉRTELEMBEN MAGADON IS SEGÍTESZ! NEKED PICI ODAFIGYELÉS, PÁR PERC! KÖSZÖNJÜK!