Állat és Ember - Rólunk írták

Rólunk írták


2012-04-20 - Kutyakötelesség a húsvét jegyében
 

Kutyakötelesség a húsvét jegyében
2012. április 20. [péntek] írta: Lovas Éva - fotó: Nagy Botond
Egy kedves kiskutyaként barátkozó, szimatoló, szabadon sétáló nyuszi fogadta a látogatókat április 14-én, a PeKH-ben, az Állat és Ember havi klubfoglalkozásán, mely ezúttal a találó „Tapsifül” nevet viselte.

Előadásokkal, kézműves alkotóműhellyel együtt, változatlanul ingyenesen – még anyagköltség sincs!- lehetett részt venni, hasonlóan kutyakötelesség klub többi foglalkozásához. A cél ugyanis megismertetni a helyes állattartás mikéntjét - különböző fajokhoz/fajtákhoz kötődően, felhívni a figyelmet az állat- és környezetvédelemre és annak fontosságára, valamint őrizni a néphagyományokat. Ennek érdekében előadók és szervezők önkéntesen végzik munkájukat a havi rendszerességgel jelentkező klubban.
Ezúttal megtudhattuk, hogy a nyuszi ideális kedvenc, kellő törődéssel szobatisztaságra is szoktatható, mi több, éppen úgy tanítható, akár a játékos sportra, az agility-re is, mint egy kutyus. A bundájukra kifejezetten kényes, tiszta állatok, akik képesek naponta több órát eltölteni szőrzetük ápolásával, és számukra is fontos, hogy ne unatkozzanak, jó szociális kapcsolatokat alakíthassanak ki.
De olyan prózaibb tudnivalókkal is gazdagodhatott, aki figyelt, hogy a nyusziknak nagyon fontos a fogaik rendszeres koptatása, ehhez szárazkenyér darabkát, biztosan nem permetezett, egészséges gyümölcs, vagy pl. hárs, bükk, nyír, kőris ágakat adhatunk neki. A fő tápláléka a széna, zab, (nyúltáp) e mellett, 3-4 hónapos koruktól ehetnek zöldséget, gyümölcsöt, például répát, almát, de akár epret, körtét is. A narancs héja viszont mérgező számukra, csak úgy, mint számos gyümölcs magja: ezeket mindig el kell távolítani. A nyuszikra különben számos betegség leselkedik, ezért fontos őket rendszeresen oltatni, s orvosi kontroll vizsgálatra vinni. Egy nyuszi várható „élettartama” egyébként jó tartási körülmények mellett, ritkább esetben akár 10-12 év is lehet, de 6-8 éves korral minimum kalkulálhatunk
A népi kalendáriumban Szentgyörgy haváról, Húsvétról, a jeles napok keretében a Föld napjáról esett szó. A felelős állattartásról szóló blokkban ezúttal a kedvencek mozgásigényéről, és annak kielégítéséről szerezhettek hasznos tudnivalókat a jelenlévők. Ne feledjük, a híres szaktekintély, Cesar Millan szavait: bármennyire meglepő is, a kutyaboldogság három forrása: mozgás, fegyelem és szeretet – ebben a sorrendben! Nem a szeretet áll a fontossági sorrend élén, bár kétségtelenül elengedhetetlen.
A kézműves műhelyben csinos, nyuszis hűtőmágnesek készültek, s lévén a rendezvények szervezői és időpontja közös, ezúttal az 1%-os börzére is be lehetett kukkantani, ahol számos kutyussal, és a szervezőkön kívül még egy kerületi állatvédő szervezettel, a Kucival is meg lehetett ismerkedni.

A következő ingyenes kutyakötelesség programok a PeKH-ben:
Május 5-én 9-től délután 5-ig műsoros (pl dog dancing) családi nap,
Május12-én 10-től 1-ig klubfoglalkozás
Bővebb információ a PeKH-ben, vagy az egyesület honlapján: www.allatesember.hu ill. Bergendi Zsuzsától: 70-240-78-77

kapcsolódó oldal: http://www.bpxv.hu/index.php?page=kerulet&id=4870