Állat és Ember - Állataink egészsége

Állataink egészsége


Azt a rézfán fütyülőjét!! - vagy rézágyát?
 

Kovács Aranka gyógy-designertől ollóztuk - engedélyével - ezt az anyagot. Nekünk a rézágy (ezt próbáltuk eddig) az állatoknál bejött.

A réz gyógyító ereje

A réz gyógyhatását már több ezer éve megfigyelte az emberiség.
Indiában ie. 2000 évvel a bőr és a szem betegségének a gyógyítására használták.
Az ókori görögök már tudták, hogy a réz csökkenti a gyulladásokat, gyorsítja a sebek gyógyulását és erősíti a szervezetet
Az ókori keleten a leggyakrabban alkalmazott anyag a különféle betegségek kezelésénél.
Az ókori Rómában a betegeknél és a katonáknál az életerő javítására használták.

Dr. Burk a neurózis, kolera, migrén gyógyítására alkalmazta sikerrel.
Negeli megfigyelte az antibakteriális hatását a diftéria és a tifusz esetében.
V.J. Susztov vizsgálatai során kiderítette, hogy a rézüzemi dolgozóknak erős az immunrendszerük, ellenállók a fertőző betegségekkel szemben, és a vérükben magas a hemoglobin és az eritrocita szám.
Nem volt véletlenül hogy a templom kilincsei, nagymamáink mozsara de még a konyhai edények is rézből készültek. Mára azonban a rézkilincset műanyagra, alumíniumra cseréltük, a nagymama rézmozsarát legfeljebb csak emlékként őrizzük, a konyhai edények pedig, krómacélból, kerámiából vagy tűzálló üvegből készülnek. Így hát nem csoda, ha a 21. század embere rézhiányban szenved.
Rézzel az újinfluenza kórokozója ellen (2009, augusztus 4 - 13:49 — Hírszem)
Az újinfluenza ellen létezik természetes védelem is: a réz ugyanis igen jó eredménnyel hatástalanítja az A típusú influenza kórokozóit, így például a H1N1 vírusokat is – jelentette be Bill Keevil professzor, a Southamptoni Egyetem Környezetegészségügyi Tanszékének vezetője. A réz hatékonynak bizonyul az új E. coli baktériumtörzs ellen
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Németországban megjelent E. coli baktérium olyan törzshöz (O104:H4) tartozik, melyből korábban még nem tört ki járvány. A Southampton Egyetemen laboratóriumban vizsgálták a réz szerepét az ilyen fertőzések terjedésének megelőzésében.
Bill Keevil professzor - a Mikrobiológia Csoport vezetője és a Környezeti Egészségügyi Egység igazgatója a Southampton Egyetemen – így nyilatkozik: „Éppen most fejeztük be a réz hatásosságának vizsgálatát az E. coli új baktériumtörzsei ellen. Nem specifikusan az O104 törzset vizsgáltuk, azonban minden megfigyelt baktériumfajta gyorsan elpusztult a réz felületen.”

Egy felnőtt ember napi rézszükséglete 2-6 mg.
A réz hatással van a hemoglobin-foszfolipidek-keratin szintézisére, közreműködik a vérképzésben, növeli az O2 szállítóképességét és gátolja az inzulináz működését. A réz kiváló gombaölő, immunrendszer erősítő fém. Szerepet játszik a vas és C-vitamin oxidációjában és felszívódásában. Fontos eleme a vörösvérsejt képződésnek, s a korunkban gyakran előforduló candida betegséget is többek között a rézhiány idézi elő.
A réz a bőrrel érintkezve a test párolgásának hatására oly mértékben oldódik, hogy a nyomelemek a bőrön keresztül be tudnak jutni a szervezetbe, a véráramba is. Kutatások arra engednek következtetni, hogy a réz hiánya az egyik tényező, amely a szívkoszorú ér betegség kialakulásáért felelős. A fokozott cink és C-vitamin bevitel réz hiányhoz vezet. Ilyen esetekben tehát rézpótlásról is gondoskodni kell, éppúgy csontritkulás esetén, amikor a fokozott kalcium bevitel szintén eredménytelen lehet, mivel a csontritkulás oka elsősorban a szervezet alacsony réz tartalékában keresendő. A réznek ezen túl a vas hasznosulásában is fontos szerep jut. Vashiány, illetve krónikus fáradtság esetén nyugodtan felvehetjük a rézből készült termékeket. A bőrön át felszívódott réz közvetlenül hasznosul.
A réz funkciója:
Nyugtató hatás a központi és környéki idegrendszerben
Idegrostokat borító hüvely képződését befolyásolja
Gyengíti az adrenalin vérnyomásemelő hatását
Aktiválja az adrenalin oxidációját
Növeli a szervezet immunitását
Szükséges a kalcium és a foszfor csontokba épüléséhez
Csökkenti a gyulladásokat
Segíti a szervezet alkalmazkodását a stresszhez

A réz tulajdonságai:

Árnyékolja az elektroszmogot, ezáltal biztosítja a szervezet számára az ellazult állapotot, így elősegíti a sejtek regenerálódását. A tapasztalatok szerint gyorsítja a sérülések, törések, műtétek utáni regenerációt. Jó hővezető és hővisszaverő, fájdalomcsillapító hatású, kiegyenlíti a testfelület hőegyenlőtlenségeit, fokozza a vérkeringést, görcsoldó hatású, és melegen tartja a testfelületet. Izom és érgörcs oldó hatásánál fogva képes a testben kialakult görcsök, blokkok feloldására, megelőzve így a komolyabb betegségek kialakulását. A réztextil használata során fokozódik a vér és nyirokkeringés, ezáltal hatásosan támogatja az öngyógyító folyamatokat.
Baktérium, vírus és gombaölő.

A rézhiány tünetei:
Vérszegénység. A réz segíti a vas beépülését a hemoglobinba. Rézhiány esetén a betegek állapota a vas bevitel emelése mellett sem javul. A réz hiánya az egyik tényező, amely felelős a szívkoszorúér betegségek és az agyvérzés kialakulásáért.
A bőrön keresztül felszívódó réz növeli az érfalak rugalmasságát és csökkenti a magas koleszterin szintet. A stresszoldó réz sok esetben csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni a cukorbetegséget és csökkenti a szívinfarktus rizikófaktorát. Hasmenés, bőrgyulladás, kopaszodás, őszülés, általános gyengeség, fáradékonyság, ödéma, ingerlékenység, légzőszervi problémák, vérszegénység, vérnyomásproblémák
Reumatikus és ízületi fájdalmak:
Réz katalizálja a szervezetben lévő SOD enzim működését, így enyhíti a fájdalmakat.
Terhességi tünetek:
Az emberi szervezet testsúly kilogrammonként általában 1–1,5 mg rezet tartalmaz, terhesség alatt azonban ez a mennyiség a duplájára, sőt a két és félszeresére is megnő. Ha ez a rézszintemelkedés nem következik be a terhesség alatt, akkor jelentkeznek a rézhiányból eredő tünetek, mint amilyen a vérszegénység, a csontritkulás, az ödémás jelenségek és a fáradtság. Különösen elgondolkodtató, hogy az említett jelenségek szinte egy időben lépnek fel. Az állatkísérletek egyértelműen bizonyították, hogy már enyhe rézhiány esetén is koraszülés és fejletlenebb utód születik. A réznek főleg a terhesség második felében van nagy szerepe, mert az agy és idegrendszer felépítéséhez a magzat igen sok rezet vesz fel, s közben létrejöhet az anya szervezetében a rézhiány.
Miben található: borjúmáj, sertésmáj, szója granulátum, búzacsíra, mogyoró, mandula, dió, lencse, zöldborsó, szárazbab, zabpehely, petrezselyem, búzakorpa, csiperkegomba.
Érdekességképpen megemlítem, hogy míg az élelmiszerekkel kb. 30-35%, addig a bőrön keresztül akár 100 %-ban jut a szervezetbe a réz.

A réz széles körben alkalmazható egészségvédő, gyógyító, betegségmegelőző, hangulatjavító, stresszoldó, és fájdalomcsökkentő. A kisiskolások nehéz iskolatáskája miatti gerincproblémák megelőzésére és az állatok szeretetének, védelmének tanítására állatformájú párnákat készítek úgy, hogy a gerinc mentén és az ölelő karokban réztextilt varrok. Az ölelő karok tépőzárral vannak ellátva, amely így a helyes testtartásra kényszeríti a viselőjét. A párna alkalmazható folyamatos ülő foglalkozású embereknél is a testtartás javítása, és természetesen a réz gyógyhatásának kiaknázása érdekében.

A réztextillel bélelt kis csizma ízületi fájdalmakkal küszködő emberkéknek készítem. Serkenti a vérkeringést, csökkenti az ízületi fájdalmakat, baktérium, vírus és gombaölő hatású, és a réz hő visszaverő képességével duplán melegíti az egyébként fázós lábúakat. Különösen cukorbetegeknek, idős beteg embereknek ajánlom, de jó szolgálatot tesz a táncosoknak, állómunkát végzőknek, és műtét után lábadozóknak egyaránt.

A dupla polár mellény hátán T alakban van a réztextil elhelyezve. Idős, váll, hát és gerincbetegségekkel küzdő embereknek ajánlom. Mivel az idős embereknek problémát okoz a húzózár, a csattok és a gombok kezelése, ezért a könnyen kezelhető tépőzárral záródik. A vérkeringés serkentése céljából a kalapok, sapkák és a sálak szintén tartalmaznak réztextilt, a meszesedés megelőzése céljából. A sálak a nyaki csigolyánál, a sapka pedig a kisagynál. Akinek érzékeny a füle, érdemes a fülhöz is egy tenyérnyi réztextilt varrni. A réz fájdalomcsillapító hatású, illetve ki sem alakul a fejfájás, ha a sapkákban, illetve a sálakban réztextil van varrva.

A gyermekeink vélt biztonsága érdekében már idejekorán mobil telefont adunk a kezébe. A mobiltokok test felőli része szintén réztextillel van ellátva, hogy valamelyest csökkentse a káros sugárzásokat, illetve a mobilra a kezünk által rávitt baktériumokat, vírusokat elpusztítja.

Gondolnák, hogy az állatokra is ugyanolyan jótékony hatással van a réz? A cicák, kutyák már 5-6 éves korukra ízületi betegségekkel küzdenek, így különleges érzékkel azonnal ráfekszenek a rezet tartalmazó fekhelyekre. A rövidlábú és hosszú gerinccel rendelkező kutyusok, mint pl. a tacskók vannak a leghamarabb kitéve az ízületi betegségeknek. Idővel azonban szinte minden cica és kutya érintett lesz.

A műszőrme kutyabunda nem csak meleg polár anyaggal van kibélelve, hanem a gerinc mentén és a veséknél réztextilt tartalmaz, ezáltal a kutyus hőérzete megsokszorozódik. A kutya fekhelyében a réztextil betét különösen jó szolgálatot tesz, hiszen télen a só felmarja a kis lábacskáját. Műtétek után különösen ajánlott a réztextillel bélelt fekhely, mert sokkal hamarabb gyógyul a seb és regenerálódik a szervezet.

Kovács Aranka gyógy-designer
Tel: 06 70 948 9478
E-mail: aryola01@gmail.com