Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Benito
Benitogazdikereső
bekerült:2020-02-29
honnan:Mezőkövesd
faj:kutya
fajta:Bolognai pincs
ivar:hím iv.
született:2010-11-10
13 éves 5 hónapos
szín:fehér
szőr típus:göndör
méret:kicsi
6 kg
leírás:Benito 2010 novemberében született, szívféreg-negatív, folyamatosan oltott, ivartalanított és chipezett úr.
Többszöri harapás miatt adta le családja, mivel kisbabát vártak, s addigra nagyjából az egész családot többször végigharapta, így inkább – jogosan – elébe mentek a bajnak. Bepróbálkozott nálunk is, de érthetően rögzítettük a merre hány métert, ő mintagyerek volt, így abban a boldog hitben éltünk: jó útra tért, gazdisodhat. Gazdisodott ismét, majd – sorozatos harapások miatt – visszakerült. Tipikusan példázza az esete a mai kutyatartás sok problémáját. Előre bocsátom: a gazdik mind a két helyen nagyon rendes emberek. Kapcsolatban állunk. Szeretjük őket. Az ő lelküket lényegesen jobban összetörték a történtek, mint Benitoét. Mi volt a hiba? Így utólag nagyon egyszerű elmondani, benne élve nagyon nehéz látni. Benito erőteljesen domináns kan. Ivartalanított, igen, de ettől a beállítottsága még maradt. A gazdik GYENGÉDSÉGÉT gyengeségként értelmezte és megpróbálta megszerezni ezért a VEZÉRI pozíciót, és viselkedett, mint főnökük. Ha épp jó kedve volt, és a gazdik jól teljesítettek, cukimuki aranymálinkó volt. Ha nem, bizony utolsó családját volt, hogy megkergette. Felcserélődtek a szerepek, és a domináns nyuszi vitte a puskát. Nem minden kutya alkalmas ugyanis a gyerekpótlék, lelki bizalmas szerepére. Lehet, agyonnyomja, lehet nem tudja felvenni. S így – mint az elkényeztetett, elmajmolt gyereknél (úgy, úgy, pontosan ő is az volt) – a kapcsolat vele élhetetlenné vált. A családfőt (imádnivaló, kedves, csodálatos lelkű ember) maga mögé utasította, és ha gazda akart lenni, megtorolta. Apró szabályokat kell vele betartani, és akkor lágyabb embernél is működik (csak annak a katonásság nem biztos, hogy kivitelezhető, vagy élvezet)
Előre bocsátom: nem vagyok superwoman, DE: Nálam: tökéletes. Ismét. Nem tudok semmi kivetni valót találni a viselkedésében. És meggyőződésem: mindez azért, mert a szabály kevés, de az kőbe van vésve. Azoknál nincs pardon. Olyan ez mint Delaware-ben, ahol pl. a cégpapírok 150 éve nem változtak. A dolgok követhetők és biztonságosak, jó ott élni. Mindenki tudja, miért mi jár, és anya, bizony, nem hagyja (hogy is hagyhatná, ő a falka irányítója), hogy egy kutya megharapja, de akár fenyegesse, az ínyét húzogassa, vicsorogjon rá vagy megmorogja. DOMINA. Akinek szót kell fogadni, mert nem problémakerülő hanem, ha megtámadják, visszatámad, morog, stb., és nagyon találékonyan. Eddig Benito elől kitértek. Most nem.
És lehet hihetetlen, de: szinte fellélegzett. Nem, nincs leterrorizálva, nyugodt, kiegyensúlyozott kutya, de tudja a határokat. Mert egyértelműen lették felé lekommunikálva. Kutyájul. Tudja, nem ő a Főnök, így nem kell állandóan harci készültségben lennie, megvédenie, de büntetnie sems. Élheti a maga egyéni kutyaéletét, amit élvez.
Nincs nagy társaságigénye. Elvan a többi kutyával, nem is különül el tőlük, de mégis, lehetőség szerint nem ott van, ahol a társaság magja (és nem közösködik: az egy kutya – egy kutyaágy elv híve. És abból a legpuhábbat szereti. Bár ismeri a kutyajátékokat, nem igazán gerjed rájuk. Nagyon okos kiskutya és inkább produkálni szereti magát: a tudományát bemutatni, és új trükköket betanulni, azaz: (nem fogja bevallani, mert az snassz, de) a Veled közös tevékenységet, és ha pávázhat, brillírozhat. Ha felismerik és értékelik az eszét, azt hogy nem csupán az eszik-iszik-ürít háromszögben mozog, hanem bizony, vannak szellemi igényei is.
Szeret sétálni, bár a meleg őt is megviseli. Nem mond rá nemet most sem, de jelzi, elég a jóból. Ha hűvösebb van, beleveti magát a túrázásba. Autóban gyönyörűen utazik, pórázon és lakáshasználatát tekintve tökéletes. Szeret a kertben lenni, napozni (ha nem rohad le épp az ananász is a fáról a melegtől), de egyértelműen a lakás a bázis, elvégre „nem kerti izéke” (ezt kb. így mondaná).
Szereti a pocakját. A vonalaira vigyázni kell, helyette is, mert ő nem vigyáz. Mindig ott van, ahol a merőkanál, de a falat megszerzésében nem erőszakos.
Nem ugatós kutya, de ha kell jelez, és kérésre az ugatást abbahagyja.
Milyen gazdi való neki? Határozott, de nem durva. Olyan egy vagy kétfős család, ahol nem élnek nagy társasági életet, inkább befelé fordulók. Gyerek mellé kizárt, mert félő, rangsorolni, féltékenykedni kezdene. A fent írtak ellenére nagyon aranyos kiskutya. A MEGFELELŐ ember mellett.
Benitoról érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76 vagy a 06 70 619 06 96-os telefonszámon, vagy a kasznakata@gmail.com e-mail címen.
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com