Állat és Ember - Gazdira találtak

Gazdira találtak


Bagira
Bagiragazdira talált2017-08-14
bekerült:2016-05-05
honnan:Gyömrői Kutyamentsvártól átvéve
faj:kutya
fajta:Törpe schnauzer kev.
ivar:szuka iv.
született:2016-01-01
szín:fekete
szőr típus:félhosszú
méret:kicsi
7 kg
leírás:Bagira 2017 végén született ivartalanított, szívféreg-negatív, chipezett, 2 kombinált és egy veszettség oltással rendelkező ifjú hölgy, feltételezéseink szerint snauzer és tán puli keverék. A snauzer egyértelmű.
Gyömrő közelében egy erdei tisztáson fedezték fel az igencsak rossz bőrben lévő kislányt, és a Gyömrői Kutyamentsvár dolgozói gyűjtötték be a kókadt kis erdei manót.
Kókadtsága nem volt véletlen: igen súlyos babéziás fertőzése volt, így ha nem találnak rá, nem sok lett volna neki hátra, pedig gyerek még. 13 napot töltött az állatkórház intenzív osztályán. Orvosaival együtt hatalmas csatát vívtunk az életéért, és sokáig úgy tűnt nem mi győzünk….
Pedig milyen egyszerűen elkerülhető lett volna! Ha megkapja a szükséges oltásokat, a betegség hiába támadott volna, így pedig majdnem az életébe került.
Ha volt családja az erdei kaland előtt, gondos, törődő és óvó nem volt, ez biztos. És ezt nem csak az oltások (és chip) hiánya árulja el: Bagirának hatalmas mancsai vannak a termetéhez képest, látszik, nagy kutya lett volna, ha megkapja ennivalóban, ami jár. Így azonban „besült”, azaz nem fogja elérni a gének által tervezett méretet. De az állapota nem csak erről árulkodott: még 500 forintnyi gondoskodást sem kapott (ennyi egy féreghajtó tabletta ára): a kórházban az első két napban folyamatosan csak hányt és hányt: FÉRGEKET. A labor a babézia mellett a férgek okozta súlyos toxikus állapotot is jelzett.
Nagyon lassan tért vissza az életbe. Kis rozoga, sovány, a gyengeségtől dülöngélő testét támasztani kellett, hogy el ne essen. Napi 5-6 alkalommal keveset evett, hogy a megtépázott bélrendszer bírjon az ennivalóval, nehogy belepusztuljon most már az evésbe. Rengeteg immunerősítőt, bélregenerálót kellett megennie, hogy elkezdődjön súlynövekedése.
Habitusa a fizikai állapotának megfelelő volt. Az egész gyerek egy megtestesült felszívódni vágyás volt… az a bocs, én itt sem vagyok típus. Félt, de a félelem lebénította. Bárki felemelte, a hóna alá csapta, nem tiltakozott. Nem mondhatom, hogy bizalommal, inkább talán beletörődéssel hagyta, jöjjön, aminek jönni kell. Annak, hogy egy kutya rosszalkodni kezd, tán soha nem örültünk még úgy mint nála.
Az első rosszalkodások az előéletéből jöttek: lopott, mint a szarka! De mi mást csinált volna, ha korábban csak ezzel volt reménye, hogy ennivalóhoz jusson. Utána pedig fel kellett fedezni – és ehhez megszerezni – a dolgokat. Mintha egy pincében élt volna, a világról semmit nem tudott, minden újdonság volt. A dolgokat tehát – papucsok, telefonok, bármi – begyűjtötte, de nem tette tönkre, csak nézegette, tanulmányozta. Aztán, ahogy ereje nőtt – és erejét, izomzatát fejlesztette aztán a játék – elkezdett a falkában élő hasonló (és éltes) korú kutyatársakkal barátkozni. Látszott, kimaradt a kutyamama az életéből és más kutyákkal sem nagyon érintkezett, hiszen nem igazán szerencsés módon leginkább a négyszer gerincműtött ősöreg óriásyorkieval, Karakkal játszott volna, és nem figyelmen kívül hagyta, hanem egyszerűen nem értette a visszautasítást. Egy idő után persze agilisabb barátok után nézett.
A csapatban aztán megtanulta szép lassan a kutyaokosságot, de a rosszalkodást is, szeleburdi kis kecskegidaként ugrándozva, bukdácsolva a kertben.
A sok játék hatására izomzata impozánssá vált, és méretben is igencsak megindult. A hangjához azonban – leginkább mennydörgéshez hasonlít – nem nőtt elég nagyra.
Most valahol félúton van. Időnként jól megaszondja, játssza kicsit az eszét, erőt fitogtat, aztán visszatöpörödik beszari bocs, hogy élekbe…. De lassan-lassan megszületik majd a magabiztos kutyalány.
Pórázon nagyon szépen sétál, és a séta nagy örömforrás is neki, hiszen mindenre kiváncsi.
Hihetetlenül embercentrikus, imádja a kiválasztott személyt, és ha lehetne, egész nap simogattatná magát. Nem akar azonban emberré válni, mint sok kutya. Hatalmasat játszik a kutyatársakkal.
Olyan családot szeretnénk a számára, ahol a családtagok készek szeretettel irányítgatni, hiszen most lesz a bábból pillangó: egyik pillanatban még esetlen, a másik pillanatban már párducmozgású fekete kutyaszépség, az egyikben mintamókus, a másikban bepánikol a háta mögött leeső kanál csörgésétől. Türelem tehát kell, de a kedvessége, rajongása mindenért kárpótol. Kutyatársnak örülne, ha egy okos felnőtt kutya lenne az, akkor sokat segíthetne a gazdinak, mert tőle Bagira elleshetné, amit egy kutyának tudnia kell.
Nagyon fontos, hogy leendő családja sokat mozgassa, sokat mozogjon Bagirával közösen.
Érdeklődni Bagiráról Takács Katinál lehet a 06 70 223 4 76-os telefonszámon vagy a kasznakata@gmail.com e-mail címen
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com