Állat és Ember - Gazdira találtak

Gazdira találtak


Áron
Árongazdira talált2024-03-10
bekerült:2023-08-03
honnan:Berettyóújfalu
faj:kutya
fajta:keverék
ivar:kan iv.
született:2020-12-01
szín:beige-fehér
szőr típus:rövid
méret:kicsi
10 kg
leírás:Áronka az állatorvos becslése szerint 2020 decemberében láthatta meg a napvilágot. A berettyóújfalusi állatvédő szervezettől került hozzánk. Régóta tudtak már róla és a társáról Shelbyról de bevinni nem tudták őket, mert egyszerűen nem volt hely. A világnak azon a végén nem is csoda. Kb. folyamatosan fel tudnák tölteni bajbajutottakkal 55 helyünket. Etették, oltották a párost, azok meg segitették egymást a határban életben maradni.
Tavaly karácsonykor vált halaszthatatlanná, hogy meleg, zárt helyre kerüljenek, amikoris Shelby idősen, 10 éves kora körül bevemhesült. Közben Áronka fél szeme is olyan súlyosan megsérült, hogy menthetetlenné vált, zsugorodott, egy szerkezetét vesztett masszává, a kutya szervezetében góccá vált. Nem volt kérdés, hogy nem választják el őket egymástól, együtt viszik őket biztonságba.
Nekünk Áronkával már csak az a szomorú feladat jutott, hogy a szem-dolgot lezárjuk, és a funkciojára alkalmatlanná vált gyulladt maradványt eltávolittassuk, és Áronka külsejét ezáltal riasztóból kulturálttá tegyük.
Áronka ivartalantott, szivféreg-negativ, oltott, 10 kg körüli súlyú keverék kan kutyu. Nem igazán felismerhetők az összetevői, fajtailag leginkább, mint “árokparti mindent bele” határozható meg. Akármi is, nagyon sikerült jó jellemú kis fickó. Titok az oka, de Áronka folyamatosan boldog. Boldog vigyorral az arcán udvarol körbe, táncol a lábad alatt, és igyekszik felhivni magára a figyelmedet.. Az állandó lelkesültség állapotában él., mert süt a nap, vagy épp nem, fúj a szél és húsit, átszállt felettünk egy madár. A lelkesedésre mindig van ok. Mindenkit imád, aki a keritésen belül van. Az, ha valaki a kapun bejutott, már útlevél a szivébe – mig azonban a kerités túloldalán van, jól megvédi tőle a körletet. Rendes vidéki kutyaként a legnagyobb játékból azonnal átvált, ha dolog van felelősségteljes házőrzővé, és határozottan jelzi, hogy a demarkációs vonal nem átléphető. Nem szereti, ha a kötelességteljestésben akadályozzák, szemlátomást kelletlenül hagyja csak az őrködést abba. Ha beengeded a látogatót, a döntésedet nem kérdőjelezi meg, elfogadja, nem támadja. A barátságát tálcán ajánlja fel. és boldog, ha elfogadod, rajonghat érted, ezzel együtt nem az a bizonyos zavaróan nyomulós tipus, inkább illedelmes rajongóként irható le, ezért ha nincs kedved hozzá, vagy nincs időd, a kutyapajtikkal is remekül eljátszik. Nagyon szeretik a nála kisebbek, nagyobbak egyaránt, egyrészt középpont és nagyon jó ötletei vannak, másrészt játék közben soha nem durvul el.
Nem valószinű, hogy korábban pórázon sétáltatták, mégis, se perc alatt gyönyörűen megtanulta, a városi kutyák hogyan közlekednek, figyeli a sétáltatóját, felveszi a tempóját, és nem fél a forgalomtól.
Általában jellemző rá, hogy minden új dolgot (a lakás és használata, házirend, sok kutya társasága) hamar megért és elsajátit. a szabályokat betartja.
Egyetlen egy dolog lenditi csak ki a kultúrkutyaságból és ez az eves, az eves látszata, vagy a készülődés rá. Ha úgy gondolja, más eszik, és ő nem kap, az rémdráma, ha más hamarabb kap, az maga a vég. A gazdája jó, ha gyakorolja a gyors főzést, tálalást, mert Áronka a gondolattól is extázisra volt, és ugat, nyögdécsel, tutul dalol, mig a tányérja földet nem ér. A szemkivétel után – elkülönitőben van, csak látja, hallja a többit, érintkezni nem tud velük -, mintabeteg. Viseli a sorsát, megérti a helyzetét. Úgy gondolom ebből (bár 100%-osan nem állitható), elfogadja azt is, ha elmegy a gazdi, megvan ugyanis benne a belátás képessége. Ha kimegyek soha nem reklamál. Reklama csak kaja miatt van. Igy feltételezhetően egyedül hagyható, nem jajgatna, mig a gazdi munkában van.
Olyan család lenne a számára ideális, melynek az alaphangulata nyugodt, de melyben a családtagok aktivak is. Az ideális a kertesházas felállás lenne, bentlakással, hisz nincs aljszőrzete,.ám szabad kijárással, tetszése szerint. Öröm lenne neki a megfelelő kutyatárs, és nagyobb gyerek is, aki megérti, hogy csak a látó szeme felől szabad közeliteni, és tiszteletben tudja tartani általában is a kutyákat. Ha olyan kutyatársa lenne, aki erre vevő, hatalmas bulikat tudna levezényelni, de az idős szuka társának is kellenes társasága volt.
Áronkáról érdeklődni Talács Katinál lehet a 06 70 223 64 76 vagy a 06 70619 06 96-os telefonszámon vagy a kasznakatavgmail com e-mail cimen.
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com