Állat és Ember - Yorkie fajtamentés

Yorkie fajtamentés


2015-04-17 - Mister
 

Állatorvosunk szerint Mister 2008 elején születhetett. Ivartalanított, oltott, chipezett yorkie kisfiú.
Rendkívül elhanyagoltan találták Vác környékén.
Szőre durván rasztás volt, de ez egy nyirással, némi fürdetéssel rendbe hozható, azaz megoldhatóságát tekintve nem volt olyan tragikus probléma.
Nyilvánvaló volt - a váladék miatt - a szemproblémája: szemszárazság betegségben szenved, azaz szemben a normális 20 egységnyi könnyel, bal szeme csak 8, jobb szeme 13 egység könnyet termel adott idő alatt. Ez annyit jelent, hogy könnypótlás (műköny napi többszöri adagolása) nélkül szaruhártyája kifekélyesedik, majd kilyukad, szeme kifolyik.
A rendszeres kezeléssel szeme tünetmentesen tartható, látóképessége teljes mértékben megőrizhető, ennek viszont (= műkönny ára) anyagi vonzata van, kb. havi 3000 Ft értékben.
Ami nem volt annyira szembetűnő, ám az ember orra jelezte - hallatlanul elhanyagolt fogsora: fogkőtömbök rakódtak rá. A rasztássága és a szemprobléma (legyünk jóindulatúak), még csak-csak magyarázható lenne a kóborlással, ilyen szintű fogkövesség kialakulásához azonban évek kellettek. Ez előéletéről, és gazdája igénytelenségéről sok mindent elmond.
Mister pedig - ahogy az összes többi kutya - ennél jobbat érdemel.
Rendkívül ragaszkodó, kedves, kifinomult kis jószág. Egy ÚR, csupa nagybetűvel, innen is a neve: Mister.
Minden megvan benne, amit az ember általában egy kutyában keres és megtalálni szeretne: kedves bohókás társ, ha arra van szükség, szép nagyokat hallgat, ha a gazdi épp szomorú vagy megbántották. Ilyenkor vagy árnyékká válik, nem zavar, vagy igyekszik megvigasztalni a szeretett személyt, és az ölébe mászik, odabújik hozzá.
Normál esetben, ha nem érzi épp úgy, hogy valakire tekintettel kell lennie, aktív részese az eseményeknek: odamegy, megvizsgál, kommentál, legyen az a mélyhűtő leolvasztásakor lepotyogó jég, vagy éppen a kutyapancsiba esett bogár, a ház előtti gyanús járőkelő.
Nem ugat, magyaráz ilyenkor.
Az ugatásra is lenne ingerenciája, ám ha megkérik, ne tegye, abbahagyja: megvan benne a jelzőkutyavéna, de érted mindent!- alapon csendben van, ha a gazdi szerint ez a követendő magatartásforma.
A többi kutyával gond nélkül kijön, de társaságukat nem annyira keresi.
Sok különböző nemű, fajtájú, korú és méretű kutyával él együtt, mégis olyan, mintha nem is látná őket. Csak ideiglenes gazdáját követi, mint az árnyék, az ő lábához fekszik, az, ha a többi kutya is ezt teszi, fel sem tűnik neki. Nem kezdeményez velük játékot vagy bármilyen kontaktust - igaz, balhét sem.
Úgy tűnik, nem tud játszani velük, és nem is igényli, hogy kutya legyen a környezetében (legfeljebb tán egy csínos, hozzá illő kutyahölgy).
A lakást szépen használja. Nem nyúl semmihez, ami nem az övé. Szobatiszta, pórázon szépen sétál, az autózást élvezi.
Nem rajong a nagy nyüzsiért, bár elviseli, de nyilván, nem ez a cél.
Olyan kisebb (két, legfeljebb három tagú) család lenne a számára ideális ahol valamennyi családtag szívesen - és sokféleképpen - foglalkozik vele.
Élvezet lenne számára a kutyaiskola, a túrázás, de a tempós séták, otthoni játék, tv előtt lazulás is, csak társnak, partnernek tekintsék mindenben.
Meglévő cicához hozzászoktatható, mert a macskákra sem reagál különösebben.

kapcsolódó oldal: http://xn--llatsember-r4a4h.hu/allatok_gazd.php?id=000867