Állat és Ember - Yorkie fajtamentés

Yorkie fajtamentés


2018-12-26 - Stella - gazdis
 

gazdira talált 2017-09-03
bekerült: 2017-07-13
honnan: PCAS Nyíregyháza
faj: kutya
fajta: Yorkshire terrier
ivar: szuka iv.
született: 2013-09-01
szín: acélkék-cser
szőr típus: félhosszú
méret: kicsi
2 kg
leírás: Stella szívféreg-negatív, ivartalanított, két kombinált, és veszettség oltással rendelkező, 2 kg körüli súlyú yorkie kislány. Nyíregyházáról érkezett hozzánk, ahol „utcalány” volt. Gazdája elméletben volt ugyan, a gyakorlatban azonban nem sikerült rájönnünk, milyen előnnyel járt ez Stella számára: rusnya szőrállapotban volt, és társával, Zeddel, az utcán élt: életében nem volt még oltása, „természetesen” chipje sem. Az állatvédelmi bírság kilátásba helyezésével pedig abban a szent minutumban megint csak „gazda nélkül” maradt. Állatorvost nagy valószínűséggel még életében nem látott mielőtt a helyi állatvédők befogták. Ha lett volna már vizsgálaton, minden bizonnyal jelzi: a chip 2013 óta kötelező, anélkül nincs oltás, és rohad a kutya szája. Utóbbi megállapításához orvos sem igazán kellett, hiszen a szája szaga méterekkel megelőzte Stellát.
Az ivartalanítással együtt száját is rendbe hozattuk, ám az elhanyagoltság miatt csúnya ínygyulladás alakult ki nála, szájhigiéniájára ezért a jövőben is fokozott figyelmet kell szentelni: a megtörtént károkat csupán egyszeri rendbe tétel nem hozza helyre.
Stella egy evolúciós csoda! Hihetetlen természetességgel küzdötte le a hátrányokat, melyekkel indult: gyönyörűen használja a lakást, semmilyen lelki defektje nem maradt, kiegyensúlyozott, mindenkivel nyitott és kedves, és a pórázon is, pedig csak pár alkalommal gyakoroltunk, egyre biztosabban sétál. A szőrvágással és a fürdéssel (csak a nullás volt opció, mást a rasztákba állt szőrével csinálni semmit nem lehetett) mintha levetette volna a múltját és előzményeit: átment néha kicsit affekta úrilányba, és döntő részben imádni való, rettentő vagány kiscsajba. Annyira szerethető cserfes játékosságával, hogy ha nem tudnám, hogy jobb életet tudok számára olyan helyen biztosítani, ahol kevesebb az állat, egy pillanatig sem haboznék, nálam maradna!
Stella nagyon szerencsés lelki alkatú kutyalány: nem ijed meg az árnyékától, de nem is dimenzionálja túl magát és saját fontosságát! Valószínű, ennek köszönhető, hogy ivaros lányként egyben maradt egy olyan környéken, ahol ivaros pitbullok ténferegnek, nem kis számban, az utcán. Kétségtelenül van egy kiállása, és birkózásban a földtechnikája is elismerésre méltó: laza könnyedséggel csapkodja földhöz a nála hatszor-nyolcszor nagyobb fiúkat. Éppen ezért kedvenc edzőpartnerük is.
Kis túlzással sorban állnak, hogy játszhassanak vele.
Stella szereti a biztonságot adó szokásokat: a napirendje, amit magának kialakított, jószerével merevnek mondható: délelőtt birkózás 8-tól 9-ig, váltott partnerekkel, anya dolgozószobájában.
Ettől csak nagyon ritkán tér el, néha még este engedélyez a fiúknak rövidebb csörtéket.
Dél körül játék, különböző kutyajátékokkal, majd kummantás, délután kommandózás a kertben, este séta és vacsora és másnap indulhat a ciklus ismét.
Rettentő barátságos állattal, emberrel egyaránt. A nálunk töltött idő alatt egyetlen egy konfliktusa nem volt másik kutyával. Nagyon okos kislány mindent azonnal megtanul: rájött kétszeri vacsorázásból arra is, minek tülekedni a nagy csapatban, kicsi, sok esélye nincs, hogy az egész adagja az övé maradjon, ha több irányból jönnek a „siserék”. Ezért előételként egy-egy falatot ellop a többiekéből, majd kimegy, anyához és kap külön adagot, szülői felügyelettel, amit ennek megfelelően nem vehet el tőle senki, és még befeszülni sem kell, hogy az övé maradjon.
Ha idegenek jönnek hozzánk, úgy ugrik a nyakukba, mintha évekkel korábban külföldre szakadt családját látná viszont: ugrál a két hátsó lábán, szórja a puszikat, hozza és felajánlja a kutyajátékokat, és fergeteges bemutatót tart, mit kell velük csinálni.
Ritka dolog yorkieknál, de a macskák teljesen hidegen hagyják. Őt sikerült tesztelni a hozzánk bedobott kiscicával: szó szerint levegőnek nézte.
Ő valóban egy főnyeremény! Várja a hasonlóan főnyeremény gazdit!
Olyan családot szeretnénk a számára, ahol van másik állat, de nem csak az állat-társ, hanem családja is sokat és örömmel játszik vele. Szeretnénk, ha kevés időt kellene egyedül töltenie (kár lenne ezért az időért), és a leendő gazdi vagy otthonról vagy részmunkaidőben dolgozna, vagy pedig vihetné magával. Stella biztos nem fog úgy viselkedni, hogy egy kutyabarát munkahely hozzáállása negatív irányban változzon. Fontos, hogy a leendő gazdi kellőképpen aktív legyen, szeressen mozogni, csavarogni.