Állat és Ember - Yorkie fajtamentés

Yorkie fajtamentés


2018-12-26 - Step - gazdis
 

gazdira talált 2017-09-26
bekerült: 2017-04-11
honnan: Veszprém megye - leadott
faj: kutya
fajta: Yorkshire terrier kev.
ivar: kan iv.
született: 2016-01-01
szín: szürke
szőr típus: félhosszú
méret: kicsi
4 kg
leírás: Step 2016 elején született, szívféreg-negatív, két kombinált és veszettség oltással rendelkező, ivartalanított kisfiú. Nevét onnan kapta, hogy ha izgatott, vagy örül, step-tánchoz hasonló, ritmikus helyben taposást produkál, s közben átszellemülten vigyorog.
Egy Veszprém környéki faluból került hozzánk, rettentően elhanyagoltan és büdösen. Egy család találta, a faluban senki nem ismerte, hónapokig próbálták megtalálni eredeti gazdáját, de nem sikerült. Chipezve nem volt, a hirdetések nem hoztak eredményt.
Az előzményei nem lehettek túlontúl jók. Hosszú ideig, ha feléje indult valaki, velőtrázó visításba kezdett, mintha épp nyúznák. Nem várta meg, hogy tettlegesség érje, bevetette a hangfegyvert és „megelőző támadott”. Folyamatosan púposított (ez félelem, behódolás és gyanakvás keverékét fejezi ki), s közben próbálta minél kisebbre összehúzni magát, hogy észre se vegyék. Ha felemelte az ember a fenti púposító, összehúzom magam testtartásból – és épp nem visított, megfeszült az egész teste. A félelem azonban soha nem csapott át nála agresszióba: megkövült, szó szerint mozdulni sem tudott, s várta, túléli-e vagy sem, hogy az ember a kezében tartja, lesz-e valamiféle borzasztó folytatás. Soká tartott, míg észrevétlenül szinte, kinyílt. Nagy szerepe volt ebben a sok sétának és a közszolgálatukat nálunk teljesítő diákoknak: szeretettel, elfogadóan, sok-sok empátiával közeledtek hozzá, ő ezt érezte és jót tett neki az is, hogy sok különböző emberrel találkozhatott, s minden kedvesek voltak vele. Mostanra a sikítás csak nagyon ritkán jön elő – legtöbbször, ha rosszat csinált, és az ember elindul felé… Ragaszkodó, ölbe kuncsorgó, hízelgő kiskutya lett belőle, ám lehet, hogy új családjának a fenti stációkon át kell vergődnie, ahogy nekünk is, vele.
A kutyákkal is kettős a kapcsolata. Erősen válogat. Van, akit szeret (vagy adott pillanatban épp szeret), és akkor hatalmasakat játszik vele. Ezek azok a percek, amikor elfeledkezik magáról, önfeledt, fogócskázik, szalad, mint a szél, vagy épp földharcban van valakivel. Máskor azonban látszólag ok nélkül, ha elmegy mellette a másik kutya, lesből rátámad. Ezt főként olyankor teszi, ha elfoglalt egy „pozíciót” (pl. a karosszék, mint magasles) és zavarják köreit. Nem reagál azonban mindig így, s ezzel a kutyákat is zavarba ejti. Ha tehát másik kutya társának szeretné leendő gazdája, sokszor kell előtte találkozniuk, hogy lássuk: mindkét kutyának biztos jó lesz-e, ha Step belép a család életébe. Reméljük, ezt a rossz szokását az idő múlásával, ahogy megérti: többet őt senki nem bánthatja, és kiürülnek a hormonok, elhagyja (a hátulról lecsapás szenvedő alanyai legtöbbször (de nem kizárólagosan) fiúkutyák.
A kutyáktól elvárt tudnivalókat szépen elsajátította. Gyönyörűen megy a pórázon, bár, ha régen került rá is sor a sétáltatással, akkor húz. Ha azonban meglesz a mindennapos (nem kertesházas gazdi esetén: háromszori sétája), ezzel felhagy majd.
A lakásban nem rongál, ha a gazdinak épp nincs ideje rá, dolgoznia kell, szép illedelmesen kivárja a sorát. Szobatiszta, de végszükségben (pl. éjszaka) a kutyapelenkát is használja.
Teljesen ledolgozta a hiányosságait, kiegyensúlyozott, kedves kutya lett.
Fizikai adottságai nagyon jók, és szívesen játszik a gazdival, így kutyás sportokat – flyball, dog dancing, agility valószínűleg örömmel és ügyesen űzne. Hihetetlenül gyorsan fut, szeret mozogni, de abszolút nem hiperaktív. Ha van rá lehetőség, hatalmasakat sprintel, kergetőzik, ha épp „nyugi van”, nem szabad szaladgálni, csendben feküdni kell, az sem okoz neki csuklást
Imádja, ha foglalkoznak vele, és mindig „fel is ajánlkozik”, de abban ugyanúgy, ahogy a mozgásnál, nem erőszakoskodik: jó így is, jó úgy is.
Minimálisan ugat csak, és ha igen, akkor oka van (pl. megállt valaki a ház előtt). Hangja nem erős, és kellemes.
Étvágya nagyon jó. Ez a korábbi nélkülözései miatt is van tán. Szereti a zöldségeket, gyümölcsöt is – a dinnye és az őszibarack a kedvence -, de lényegében bármi jöhet.
Olyan családot szeretnénk neki, ahol sok törődést kap – és ez nem annyi, hogy simogatom álló nap – mozgatás, játék (játékok), kutyatársaság (ha nem is állandó négylábú családtag személyében, hanem futtatós kutyabarik biztosításával), élmények, minőségi ennivaló és szükség esetén nívós orvosi ellátás. Leendő családja legyen dinamikus, vidám, de kiegyensúlyozott, hogy a munkánkat befejezzék, és Step lelkileg teljesen rendben lévő, boldog kutya legyen még úgy vagy 17 éven keresztül.