Állat és Ember - Yorkie fajtamentés

Yorkie fajtamentés


2018-12-26 - Zed - gazdis
 

gazdira talált 2017-09-03
bekerült: 2017-06-13
honnan: PCAS Nyíregyháza
faj: kutya
fajta: Yorkshire terrier
ivar: kan iv.
született: 2016-01-01
szín: acélkék-cser
szőr típus: félhosszú
méret: kicsi
2 kg
leírás: Zed szívféreg-negatív, ivartalanított, két kombinált, és veszettség oltással rendelkező, 2,5 kg körüli súlyú yorkie kisfiú. Nyíregyházáról érkezett hozzánk, ahol „utcagyerek” volt. Gazdája elméletben volt ugyan, a gyakorlatban azonban nem sikerült rájönnünk, milyen előnnyel járt ez a „gazdásság” Zed számára: rusnya szőrállapotban volt, és társával, Stellával, az utcán élt: életében nem volt még oltása, és „természetesen” chipje sem. Az állatvédelmi bírság kilátásba helyezésével pedig abban a szent minutumban megint csak „gazda nélkül” maradt. Állatorvost nagy valószínűséggel még életében nem látott mielőtt a helyi állatvédők befogták. Ha lett volna már vizsgálaton, az állatorvos minden bizonnyal jelzi: a chip 2013 óta kötelező, anélkül nincs oltás.
Zed hozzánk kerülésekor félelem-agresszív volt. Nem sok jó érhette addig, mert aki hozzá akart nyúlni, azonnal harapta volna. Így, bizony, a frizurázása sem volt könnyű. Végül megadta magát, de - az ego-jának kellett talán? - egy utolsó, csúnya rasztát a szája szélén az élete – és a mienk – árán is megvédett volna…. Olyan volt vele, mint Kozsó, csak nála a „cuki tincs” kicsit lejjebb csúszott. Hagytuk, így nem veszítette el a presztizs-harcot, és pár nap múlva már gond nélkül hagyta, hogy levágjuk, s tűrte a fültisztítást, és a szemkezeléseket is, füle és szeme csúnyán gyulladt volt ugyanis bekerülésekor.
Hihetetlen természetességgel küzdötte le a hátrányokat, melyekkel indult: gyönyörűen használja a lakást, semmilyen lelki defektje nem maradt, kiegyensúlyozott, mindenkivel nyitott és kedves, és a pórázon is, pedig csak pár alkalommal gyakoroltunk, egyre biztosabban sétál. A szőrvágással és a fürdéssel (csak a nullás volt opció, mást a rasztákba állt szőrével csinálni semmit nem lehetett) mintha levetette volna a múltját és előzményeits s pár nap tartózkodó gyanakvó megfigyelő üzemmódot kivéve, kedves és barátkozó lett. Bár kettőjük közül ő a fiatalabb, mégis ő a megfontoltabb, nyugodtabb. Nem olyan cserfes, mint Stella, aki mindig úgy szerepel, mintha egy rockbanda frontembere lenne. Zed inkább előbb elemzi a helyzetet (érdemes-e bedobnia magát, nem rejt-e valamilyen veszélyt a dolog), csak aztán nyilvánul meg.
Zed nagyon szerencsés lelki alkatú kutyafiú: nem ijed meg az árnyékától, de nem is dimenzionálja túl magát és saját fontosságát! Valószínű, ennek köszönhető, hogy ivaros kankutyaként egyben maradt egy olyan környéken, ahol ivaros pitbullok ténferegnek, nem kis számban, az utcán. Kétségtelenül van egy kiállása, de maximálisan problémakerülő, ami nem gyávaság a részéről (ha kell, nagyon is odateszi magát a bunyóban, nem riad meg a saját árnyékától), szimplán az okosság és pacifizmus: nem szereti a balhét.
Rettentő barátságos állattal, emberrel egyaránt. A nálunk töltött idő alatt egyetlen egy konfliktusa nem volt másik kutyával, s megvédenie is csak egyszer kellett magát. Nagyon okos, mindent azonnal megtanul. Hihetetlenül jól tud „helyezkedni” is. Bár ő az „L”-es méretű yorkiekkal eszik (ő az „S” méret közepe), szépen gömbölyödik, pedig sosem tülekedik, nem csap rá a másik tányérjára, nem lopkod.
Ő valóban egy főnyeremény! Várja a hasonlóan főnyeremény gazdit!
Olyan családot szeretnénk a számára, ahol van másik állat, de nem csak az állat-társ, hanem családja is sokat és örömmel játszik vele. Szeretnénk, ha kevés időt kellene egyedül töltenie (kár lenne ezért az időért), és a leendő gazdi vagy otthonról vagy részmunkaidőben dolgozna, vagy pedig vihetné magával. Zed biztos nem fog úgy viselkedni, hogy egy kutyabarát munkahely hozzáállása negatív irányban változzon. Fontos, hogy a leendő gazdi kellőképpen aktív legyen, szeressen mozogni, csavarogni, kirándulni, utazni, egyszóval, hogy Zednek élményei legyenek!